Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 24.11.10

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V sredo bo sprva zmerno do pretežno oblačno, rahle padavine bodo zjutraj povsod ponehale. Čez dan se bo delno zjasnilo.
V četrtek bo dopoldne precej jasno, po nižinah pa bo zjutraj in dopoldne megla, ki se bo ponekod lahko zadržala večji del dneva. Čez dan se bo od zahoda pooblačilo.
V petek bo oblačno. Že zjutraj se bodo padavine začele pojavljati na jugozahodu in se bodo čez dan postopno razširile nad vso Slovenijo. Meja sneženja se bo spustila do nižin. Na Primorskem bo popoldne zapihala zmerna burja, v notranjosti pa severni do severovzhodni veter.
Do sobote zjutraj bodo padavine ponehale, čez dan se bo zjasnilo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje, Urada za meteorologijo, Službe za sneg in plazove, je bilo od nedelje do ponedeljka zjutraj oblačno vreme s padavinami.
Meja sneženja je bila v Julijskih Alpah ponekod na okoli 800 metrov, drugod pa višje, tudi nad 1500 metrov. Največ padavin je bilo v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah. Tam je zapadlo od 15 do okoli 50 centimetrov snega, odvisno od nadmorske višine. Sneg je bil v visokogorju suh, pod okoli 1800 metrov pa moker. Večino časa je pihal jugozahodnik, ki je delal zamete.
V visokogorju Julijskih Alp je na 2500 metrov do okoli 190 cm snega, na 1500 metrov pa do okoli 40 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 metrov okoli 10 cm snega, občutno več pa po vrhovih.
Snežna odeja je mehka in rahla. V visokogorju je veliko zametov, vetru izpostavljene lege so precej spihane.
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju Julijskih Alp trenutno 3. stopnje, drugod pa 1. do 2. stopnje, po evropski petstopenjski lestvici, odvisno od nadmorske višine. V visokogorju Julijskih Alp ter ponekod v zahodnih Karavankah se lahko s strmih bregov prožijo plazovi nesprijetega snega, sneg pa lahko hitro sprožite tudi ob dodatni obremenitvi predvsem na mestih z napihanim snegom in na bolj strmih pobočjih.
Do petka zjutraj bo večinoma suho. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 900 metrov. Snežna odeja se bo nekoliko sesedla, kaj dosti pa se zaradi nizke temperature ne bo preobrazila. V petek bo spet snežilo, večinoma do nižin.

Bilten URSZR: 24.11.2010


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         GRS

         Razmere

         vreme

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27532

Informacije

Informacije