Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zmanjševanje številčnosti kozorogov

Glasilo Lovec - Na kratko iz tujega tiska: V italijanskem Gran Paradisu se številčnost alpskih kozorogov neprestano zmanjšuje.

Italija: V Gran Paradisu, največjem narodnem parku v tej državi, že nekaj let opažajo zmanjševanje številčnosti kozorogov, in sicer predvsem zaradi izjemno majhnega prirastka oziroma velike smrtnosti kozličev.
V omenjenem narodnem parku se je namreč v obdobju od leta 1993 do danes številčnost kozorogov zmanjšala s 5.000 živali na manj kot polovico te številke. Število poleženih mladičev sicer ostaja enako kot v preteklosti, bistveno manjša pa je stopnja preživetja, saj preživi samo vsaki četrti poleženi mladič. Vzroki za tak pojav še niso znani. Strokovnjaki kot eno od možnosti omenjajo višjo povprečno letno temperaturo, kar naj bi zmanjšalo kakovost rastlinske hrane za prehrano kozorogovih kozličev potem, ko se poleg materinega mleka začnejo prehranjevati tudi z rastlinsko hrano. Poleti naj bi se namreč razne vrste trav preveč posušile zaradi višjih temperatur. Posledica proteinsko revnejše prehrane naj bi bila slabša razvitost in tudi odpornost organizmov proti različnim boleznim.
Kot drugi od morebitnih vzrokov velike smrtnosti med mladiči omenjajo povečane vsebnosti škodljivih snovi v travah, ki so glavni prehranski vir kozorogov. Alpinisti, ki pozimi obiskujejo območje narodnega parka, namreč na snegu opažajo vidne sledi ostankov izgorevanja goriv iz letal, ki pogosto preletavajo tamkajšnja območja. Take snovi naj bi se potem usedale na travo, s katero se hranijo kozorogi.

(Wild und Hund, 17/2010)

revija LOVEC november 2010 (PDF)

Iz vsebine:

B. Černe: Vplivi okoljskih dejavnikov na prostorsko razporeditev gamsa v gozdnatem območju Jelovice z obrobjem

...

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije