Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 27.10.10

Delo, Trip - Žiga Černe: Prvi pohod po poteh Milana Majcna - Jesenski pohod okoli Vodic - Pohod po goriških bojiščih Soške fronte - Izlet na južni branik Soške fronte - Iznad Vipave na Javornik - Pohod in spominska slovesnost pod Kepo

Prvi pohod po poteh Milana Majcna
Za sloves Šentjanža, ki je še pred sto leti nosil ime Dvor, ima največ zaslug eden naših največjih socialnih in političnih delavcev, organizator in publicist, pisatelj Janez Evangelist Krek, ki je v svojem času Šentjanž označil za »pušl´c Dolenjske«. Za prepoznavnost Šentjanža sta pomembna tudi narodni heroj Milan Majcen in Janči Mevželj, ki sta padla za svobodo naroda v Drugi svetovni vojni in njima v spomin bodo v soboto pripravili pohod po okolici dolinice, obdane z vinorodnimi griči, sadovnjaki in gozdovi. Ob 10. uri bodite pri spomeniku Stojana Batiča v središču Šentjanža, sprehodili pa se boste skozi Češnjice, proti Birni vasi, skozi Gomilo, Koludrje, preko čudovitega polja do potoka Hinja (tam si boste ogledali razmejitveni kamen nekdanje nemško-italijanska razmejitvene črte), naprej pa še do Primštala, v Murnice (tam je spominsko obeležje, ki označuje kraj, kjer sta oba junaka leta 1941 leta izgubila življenji), proti Šentjanžu pa se boste vrnili mimo zidanice Milana Majcna. Lahke hoje bo za tri do štiri ure. Startnine ne bo. Med potjo vas bo dvakrat pričakalo okrepčilo in na cilju malica. Informacije: 041/392-567, 031/825-053, www.sentjanz.si.

Jesenski pohod okoli Vodic
Vodice na južnem robu Kranjskega polja so nekoč najbolj slovele po prestah, še vedno pa po številnih cerkvah in nekaterih znamenitih Slovencih, športno po smučarski skakalnici, rekreativno pa po številnih poteh na severni strani pobočja Rašice, ki imajo izhodišče v Selu. A širše območje Vodic je še več kot to in rade volje vam bodo svoje kraje v soboto dopoldne razkazali domači turistični delavci. Odhod pohodnikov bo izpred koče Smučarskega društva Strahovica med 8. in 10. uro, označbe pa vas bodo vodile po področju štirih občin: Vodice, Ljubljana, Trzin in Mengeš. Cilj bo spet na začetku, medtem pa boste prehodili petnajst kilometrov. Malce bolj navkreber boste morali le na začetku, s Sela do planinskega doma pod vrhom Rašice, še en manjši vzpon pa vas čaka proti Mengeški koči na Gobavici. Pot je primerna tako za mlade, kot tudi za malo starejše. Startnine pa ne bo. Informacije: 041/886-003, alojzij.kosec@gmail.com.

Pohod po goriških bojiščih Soške fronte
Kot že pred tednom dni, boste tudi ta teden lahko hodili po ostankih bojišč in zaledij prve svetovne vojne vihre, ki je šla čez skrajni zahod naše današnje države. Sobotni izlet bodo pripravili na Goriškem, kjer bo zbirališče na solkanskem Trgu Jožeta Srebrniča, začetek pohoda pa ob 9. uri. Krajša pot bo dolga za tri ure hoje, povzpeli pa se boste čez sv. Katarino do spomenika padlim na Škabrijelu, vrnili pa se boste po nekdanjih strelskih jarkih. Daljša pot bo preko sv. Katarine vodila na Preški vrh, naprej skozi kaverne še na Sveto goro in Vodice, z vrnitvijo pa to pomeni do največ štiri ure in pol pešačenja. Pohodniki, ki se nameravate udeležiti poti skozi kaverno, imejte s seboj (naglavno) baterijsko svetilko! Prijavnina bo pet evrov, vključuje pa tudi osvežitev s čajem in na koncu toplo malico. Informacije: 051/638-826, www.solkan.net.

Izlet na južni branik Soške fronte
Ko se je italijanska vojska v 11. soški bitki približala podnožju bližnjega hriba Grmada, je bila Brestovica pri Komnu popolnoma porušena. Najbolj znamenit ostanek iz časa tiste vojne je vojaško zaklonišče v Grofovi jami. Avstrijci so jo preuredili v devet platojev za pograde in skopali štiri rove. Ta del je osvetljen in urejen za oglede. V okolici najdete tudi veliko ostankov utrdb, strelskih jarkov in kavern. V nedeljo bodo domačini pripravili voden pohod po poteh projekta »Poti miru« na opisanem območju, kjer je potekal južni del soške fronte v Brestovici in okolici, v Sloveniji in Italiji. Začetek bo ob 9. uri (pozor na prehod na zimski čas!), na voljo pa bosta dve poti: prva bo dolga 9,5 kilometrov in bo vodila do Cerovelj in Pejce jame, do Grofove jame in nazaj; na drugi bo treba 13,5 kilometrov daleč, prej omenjeno pot pa boste le podaljšali čez mejo v sosednjo Italijo do Medje vasi. Na zaključku vas bodo pogostili s kraško joto in klobaso, brestovskimi vini in jabolčnim sokom. Na dan pohoda je v Vaški šoli razstava slik s soške fronte, najdenih eksponatov soške fronte na področju brestovske doline. Informacije: 031/719-661, www.brestovica.com.

Iznad Vipave na Javornik
Največkrat se na 1241 metrov visoki Javornik, ki je skupaj s sosednjim Streliškim vrhom (1264 metrov) najvišja vzpetina idrijskega hribovja, povzpnemo po lažji poti iz Črnega Vrha, za spremembo pa se do razglednega stolpa na vrhu, v nedeljo odpravite po težji in daljši poti. Startali boste malo čez sedmo zjutraj v razglednem Gradišču nad Vipavo, smer pa bo strma Gradiška tura, naprej do cilja pa še čez Lipe na Nanosu, preko Orlovš do Podkraja, do Strelic in Nemcev nad Vodicami. Višinska razlika vzpona znaša skoraj tisoč metrov. Če menite, da ne boste zmogli celotne ture, se pohodnikom lahko okoli 14. ure pridružite v Podkraju, kjer bo sicer postanek z malico. Čaj in enolončnico dobite tudi pri Pirnatovi koči, kjer bo v nadaljevanju še družabno srečanje ob zvokih frajtonarice. Prijavnine ne bo. Informacije: 041/724-865, 051/440-504, pdkriznagora@gmail.com.

Pohod in spominska slovesnost pod Kepo
Gorenjci iz Zgornjesavske doline v nedeljo vabijo pod karavanško Kepo. Zbor bo ob 11. uri pred gostiščem Aljažev hram pod vasjo Dovje, pred popoldansko komemoracijo pa boste opravili priložnostno turo, ki bo prilagojena vremenskim razmeram in željam pohodnikov: Dovška Rožca, Dovška Baba, Hruški vrh ali Borovje. Kamorkoli boste šli, tura ne bo posebno težka, glede na pozen jesenski čas pa bo vseeno zahtevala primerno telesno pripravljenost in opremo. Hoje s počitki bo največ za pet ur. Ob pol šestih popoldne bo na pokopališču ob cerkvi še slovesnost na grobovih Jakoba Aljaža in drugih zaslužnih gornikov. Prijavnine ne bo. Informacije: 04/586-20-11.

Žiga Černe

www.delo.si  27.10.2010

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije