Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Po porumenelih tratah med Cimprovko in Poreznom

Večer, Vrt, narava, gore - Jože Praprotnik: V visokogorje prihaja zima in vedno krajši dnevi nas bodo primorali v iskanje manj napornih izletov.

Tokratni namig za jesenski izlet je prav tak, nanj se namreč lahko podajo vse generacije, tudi vsi tisti, ki niso telesno najbolje pripravljeni, vendar se radi naužijejo svežega zraka. Pot vodi po prostranih pašnikih, torej tam, kjer je zdaj obilo sonca, ki se mu v teh dneh ni treba izogibati, kot sredi poletne vročine, ko marsikdo za vzpon na Porezen raje izbere kako gozdno pot, na primer iz Petrovega brda.

Izlet začnemo v Selški dolini, zapeljemo se skozi Železnike, pa tik pred Zalim logom levo preko mostu čez Soro v prostrano Davčo, ki jo je isti čas kot Železnike pustošilo neurje. Vozimo se ob zdaj prijazni rečici Davči, ki je tisti čas pobesnelo trgala in uničevala cesto in odcepe k številnim odročnim kmetijam. Ko se pripeljete do odcepa na desni h kmetiji Zakovkar, se zapeljete levo čez most ter navzgor do križišča štirih cestic, tu pa naj vas pot vodi ostro desno. Cesta zdaj preči gozdno pobočje hriba Prvič, nakar se peljemo še mimo zadnje davške kmetije Pavlin, desno spodaj, nad nami pa se vzpenja z bukovjem porasli hrbet Cimprovke z dvema vrhovoma (1339 in 1360 m). Ko se izvijemo iz gozdne sence, se cesta kmalu zravna, na levi strani bomo kmalu našli prostor za avtomobil. Pozno poleti so ob tej poti rasle sočne borovnice, zdaj je od tod naprej vse gor do vrha Porezna ena rahlo zaobljena in ne preveč strma travnata krajina, med katero opazimo gosto razvejene in z vetrovi bičane bukve, višje gori pa goste gorske smreke. Široka pot se polagoma vzpenja, tudi rahlo spušča, krajina pa je zlato rumena suhih trav. Ta cesta vodi tja do Koče pod Poreznom, na drugi strani gore, od koder imamo do vrha krajši skok. Porezen je že kar visok hrib, 1630 m, zato bomo v nekoliko bolj odročnih predelih na južni strani opazili manjše suhe planike, zanimive za številne ljubitelje fotografije. Za opisano pot od Cimprovke in nazaj ne bomo potrebovali kaj več kot štiri ure. Če bo dan še svetel, ko se bomo vračali v dolino, se le zapeljite do kakšne odročne kmetije in se zapletite v pogovor z domačini, ki vam bodo povedali kaj zanimivega iz trdega življenja daleč od mestnega vrveža, kjer je vse pri roki.

Jože Praprotnik

 

 

 


 

Vecer.si 28.10.2010

Z bukovjem porasli hrbet Cimprovke z dvema vrhovoma 

Z bukovjem porasli hrbet Cimprovke z dvema vrhovoma (foto: Jože Praprotnik)

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije