Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Trije kralji dobivajo novo podobo

Večer, Potovanja - Božo Zorko: Priljubljeno smučišče nad Slovensko Bistrico je zadnje mesece bolj podobno gradbišču kot turističnemu centru.

Odkar je nekdanji planinski dom na Treh kraljih konec leta 1999 od Impola najprej prevzel in leta 2003 tudi odkupil znani bistriški gostinec Božo Juhart z družino, se v tem majhnem, a znanem letnem in zimskem centru stalno nekaj gradi.

Nazadnje so postavili naprave za umetno zasneževanje, letos pa so se lotili temeljite obnove in dogradnje hotelskega dela. Tako ta mali gorski turistični center, ki ga rade obiskujejo predvsem družine z majhnimi otroki, postopoma dobiva novo podobo.

Božo Juhart: "Lani in letos smo temeljito obnovili obe vlečnici in zamenjali vrvi, trenutno pa obnavljamo dom. Načrtovali smo sicer manjša dela, a smo že na začetku ugotovili, da so stari leseni tramovi v obeh nadstropjih dotrajani. Zato smo morali lesene stropove nadomestiti z betonskimi. V naslednjih dneh bomo naredili še talne estrihe in drugo. Nova je tudi streha. Vsa dela moramo zaključiti do srede novembra, ko pričakujemo že prve goste. Res bomo imeli nekaj manj postelj, saj bo večina sob tro- ali štiriposteljnih, bodo pa vse imele tuše in stranišča in skupnih ležišč ne bo več. Letošnjo zimo bomo, skupaj z najetimi ležišči, imeli okoli 90 ležišč."

Kaj pa gradite zraven starega doma?

"Letos bomo zgradili kletne prostore in če nam bo vreme dopuščalo, še pritličje v prizidku doma. Prihodnje leto pa še restavracijske prostore ter sobe v prvem nadstropju in mansardi. Skupaj bomo tako imeli okoli 160 ležišč."

Za tako majhno podjetje je to kar velik zalogaj?

"Računamo, da nas bosta obnova in novogradnja stali nekaj manj kot 3 milijone evrov, od tega dobimo 750 tisoč evrov evropskih nepovratnih sredstev, ostalo pa moramo zagotoviti sami. Tudi denar za čistilno napravo, na katero bodo priključene tudi brunarice, ki so v lasti raznih podjetij. Kljub temu sem ravno te dni od občine dobil račun za 13 tisoč evrov za komunalni prispevek. Pa občina do zdaj ni prispevala in naredila nič. Niti vodovoda ali cestne razsvetljave ne. Raje ne omenjam še številnih birokratskih ovir, s katerimi se srečujemo vsi podjetniki."

Nad cerkvijo pa Planinsko društvo iz Slovenske Bistrice gradi nov dom na prostoru, kjer je nekoč že stal planinski dom, pa so ga med vojno Nemci požgali. Tako je trenutno zaradi gradbišča zaprt del travnika, ki je vsako zimo priljubljeno sankališče za otroke. Upamo, da bo do zime narejenega vsaj toliko, da bodo otroci zopet imeli svoje sankališče. Vsekakor pa naj bi prihodnje leto zelo aktivni bistriški planinci po dolgih letih na Treh kraljih dobili svojo streho nad glavo.

Skoraj lanske cene

Cene smučarskih vozovnic na Treh kraljih bodo letos višje za 50 centov. Celodnevna smučarska karta za otroke bo tako stala 13,5 evra, seniorji in študentje bodo odšteli 17,5 odrasli pa 21,5 evra. V predprodaji so smučarske karte za slabo četrtino cenejše.

Božo Zorko

Gradbišče novega planinskega doma

 Gradbišče novega planinskega doma (foto: Božo Zorko)

 

 

Vecer.si 28.10.2010

Penzion Jakec dobiva novo podobo.)

Penzion Jakec dobiva novo podobo. (foto: B. Zorko)
 
Božo Juhart
 
Božo Juhart (foto: Božo Zorko)
 
 

 

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27643

Informacije

Informacije