Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Mladi se selijo v dolino

Žurnal 24 - Polona Pegan: Jezersko. Proti odseljevanju z delovnimi mesti in stanovanji za mlade družine.

Bivanje. Na Jezerskem opažajo negativen selitveni prirast v dolino. Mladi, ki še vztrajajo na Jezerskem, menijo, da občini primanjkuje stanovanj. Novi župan Jurij Markič se trenda odseljevanja zaveda: “Zagotoviti bi morali nova delovna mesta, kar pa lahko dosežemo na dolgi rok; z danes na jutri bomo težko kaj spremenili.”

“Nimamo kje živeti”
“Kako boš ostal tu, če pa nimaš kje živeti? Mladi se preseljujejo, ker nimajo stanovanj. Če ne želiš ostati pri starših, potem nekaj kupiš. Tu se prodaja zelo malo, če pa se, je zelo drago. Zato se odločiš za najem ali nakup stanovanja v dolini,” pojasnjuje mlad domačin, ki želi ostati anonimen.

“Ideja je, da se zgradi do šest stanovanj za mlade družine, ki bodo srednjega cenovnega razreda. Investitor mora najprej preveriti, kakšno je zanimanje za stanovanja pri mladih družinah, nato pa moramo sprejeti prostorske načrte, da bomo dobili prostor za stanovanja,” razlaga Markič. Pri gradnji bo z idejami ali celo javno-zasebnim partnerstvom pomagala tudi občina, čeprav trenutno zemljišč za gradnjo nima, vendar jih pridobi ali zamenja.

Odseljevanje mladih bi lahko preprečili z razvojem turizma – predvsem zimskega, saj na Jezerskem zima traja kar šest mesecev –, kmetijstva, gozdarstva in obrti.

28.10.2010

Živijo v dolini
Okoli 60 odstotkov mladih Jezerjanov od letnika 1975 do letnika 1985 se je že odselilo.

Glavna vaba za turiste je Planšarsko jezero, za razvoj turizma pa nujno potrebujejo zimsko infrastrukturo. (Foto: Polona Pegan)

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije