Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Türk odlikoval ekologe

Žurnal 24 - Irma Hus: Predsednik odlikoval pobudnike akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu. A v društvu ne spijo: pripravljajo se na svetovno čistilno akcijo in izvajajo več projektov v Sloveniji.

Predsednik države Danilo Türk je danes z redom za zasluge odlikoval društvo Ekologi brez meja, organizatorje akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu, ko je okoli 250 tisoč prostovoljcev zbralo najmanj 80 tisoč kubičnih metrov odpadkov.

Osrednje vprašanje je po mnenju predsednika strategija ravnanja z odpadki, ki pa ni le stvar vlade, pač pa vseh prebivalcev Slovenije. Kot je dodal, je pri tem pomemben osebni zgled in ozaveščenost.

Predsednik je izpostavil, da je akcija pokazala model mobilizacije civilne družbe. Ob tem je opozoril na nedavne poplave in neprecenljiv prispevek civilne družbe in prostovoljcev pri odpravljanju posledic. Pokazalo se je tudi, da sta problematika divjega odlaganja in poplavljanje povezana, saj so reke ponekod poplavljale tudi zaradi divjih odlagališč, po poplavah pa so ponekod nastala nova odlagališča.

Ekologi ne mirujejo
V društvu Ekologi brez meja, ki je akcijo organiziralo, pa ne mirujejo. "Imamo tri vizije: da bi Slovenija do leta 2020 postala država brez divjih odlagališč, da začnemo zmanjševati količine nastalih odpadkov, ki se v Sloveniji zelo hitro povečujejo, in da tudi Slovenija doseže raven ločevanja kot druge zahodne evropske države, kjer ločujejo tudi 95 in več odstotkov odpadkov," je povedala Petra Matoz in pojasnila, da imajo za uresničevanje teh ciljev pripravljenih več projektov.

Davek na plastične vrečke
Med drugim si prizadevajo, da bi tudi Slovenija sprejela zakon za uvedbo davka na plastične vrečke po vzoru Irske, kjer se je po besedah Matozove izkazalo, da se je v nekaj tednih količina porabljenih plastičnih vrečk zmanjšala za kar 94 odstotkov. "Slovenci jih porabimo 300 milijonov, z akcijo bi stopili na pot zmanjševanja odpadkov," je povedala Matozova. Pripravljajo tudi projekt Zabave brez odpadkov, s katerim želijo plastične lončke za enkratno uporabo na zabavah zamenjati z lončki za večkratno uporabo. Prek socialnega podjetništva bi s pomočjo projekta zaposlili ljudi iz ranljivih družbenih skupin.

Očistimo Balkan in svet
Sicer društvo sodeluje pri pripravah na svetovno akcijo Očistimo svet, ki bo leta 2012, za prihodnje leto pa pripravljajo konferenco z naslovom Očistimo Balkan, na katero bodo povabili predstavnike balkanskih držav. Na sistemski ravni si želijo, da bi država poenotila ločeno zbiranje odpadkov ter zaostrila kazni za tiste, ki odlagajo odpadke v naravi in ne ločujejo odpadkov. "Šele ko bodo začeli organi ukrepati, bodo ljudje to vzeli resno," poudarja Matozova.

28.09.2010

"To je izjemno veliko dejanje," je ob odlikovanju ekologov povedal predsednik. (Foto: Anže Petkovšek)

»Akcija Očistimo Slovenijo je bila prva bitka. Sami se težko borimo, a če stopimo skupaj, lahko prepričamo tiste, ki imajo moč, da naredijo sistemske spremembe.«
Petra Matoz, Ekologi brez meja

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27642

Informacije

Informacije