Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Blagoslovljen najvišje ležeči križev pot v državi

Večer, Koroška - Karin Potočnik: Štirinajst različnih upodobitev na stalni razstavi, ključi za ogled v planinskem domu na Uršlji gori.

Štirinajst upodobitev križevega pota, ki so del stalne razstave galerije tik pod nebom, v cerkvi svete Uršule na Uršlji gori, je minulo nedeljo blagoslovil pomočnik mariborskega nadškofa Marjan Turnšek. "Umetniki so odlično upodobili različne oblike zla, ki nas zadevajo. Pri križevem potu gre za to, da skozi trpljenje vidimo svet vstajenja. Presenetljiva je različnost stilov, kot da bi se pogovarjali v več različnih jezikih," je osebni pogled na razstavo orisal Turnšek. Poleg ogleda razstave, ki je očarala obiskovalce, so si slednji lahko privoščili čudovit, opran in zategadelj daleč segajoči razgled z Uršlje gore na vse strani neba. "Slovenija ima malo kulturnih spomenikov iz 16. stoletja, cerkev na Uršlji gori je ena izmed njih," je na pohodniško pot na goro povabil iniciator nove pridobitve v cerkveni ladji, Drago Plešivčnik, ki si prizadeva za promocijo Uršlje gore in njene dediščine. Poudarja, da je prvi uršljegorski križev pot v slovenskem jeziku iz 19. stoletja, obdobja, ko so v Slovenj Gradcu govorili pretežno nemško. Za izvedbo razstave je iniciativni odbor potreboval dve leti. Sestavljali so ga Karel Pečko, Milena Zlatar, Marko Košan, Edi Koraca, Drago Plešivčnik ml., Štefan Stravnik, Ivan Škodnik in Ivan Gačnik. Slednji je tudi skrbnik cerkve. "Maše na Uršlji gori so med 1. majem in 12. septembrom redne, vsako nedeljo," je pojasnil Gačnik in dodal, da je sicer ključ za ogled stalne razstave v prostorih cerkve obiskovalcem na voljo v planinskem domu na Uršlji gori, ki ima redne obiskovalce. Kot je povedal eden izmed njih, Viktor Popič, če gre na Uršljo goro, gre tudi k maši. Novi križev pot je pozitivno presegel njegova pričakovanja.

Slike, olja ali akrile, so podarili akademski slikarji in slikarke iz vse države, polovica je Korošcev, Tomaž Perko, Vida Slivniker Belantič, Rudi Španzel, Zoran Arizanović, Darko Slavec, Franc Vozelj, Rudi Skočir ter domačini Anja Jerčič, Sašo Vrabič, Benjamin Kumprej, Ludvik Pandur, Jerneja Smolnikar, Lucija Stramec in Štefan Marflak.

Cerkev sv. Uršule sodi v župnijo Stari trg. Kot pojasnjuje tamkajšnji župnik Gabrijel Knez, je cerkev najmlajša med njihovimi podružnicami, temeljito so jo obnovili med letoma 2003 in 2006.

Iniciativni odbor bo za vse slikarje donatorje, od katerih so ob snovanju križevega pota zahtevali figuraliko in ne abstrakcije, tretji teden v septembru organiziral piknik. Vse slike so v enakih okvirjih, ki jih je idejno oblikoval Franc Kvaternik, izdelali pa dijaki slovenjegraške lesarske šole pod vodstvom Ivana Škodnika.

Karin Potočnik

 

 

 

 

 

 


 

Vecer.si 31.08.2010

Ljudje se pozitivno odzivajo na novi križev pot v cerkvi sv. Uršule na Uršlji gori.

Karin Potočnik
Ljudje se pozitivno odzivajo na novi križev pot v cerkvi sv. Uršule na Uršlji gori.

 

 

 

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije