Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Z nevarne ceste na slikovito pot ob Soči

Dnevnik - Jani Alič: Čez štiri leta bodo dokončali del projekta kolesarske povezave med Novo Gorico in Predelom

   
  Nova kolesarska steza med Solkanom in Plavami (del so je že zgradili) bo speljana ob reki Soči. (Foto: Jani Alič)  

Čez štiri leta se bodo ljubitelji kolesarjenja lahko zapeljali od Solkana v novogoriški občini do Prelesja (Plave) v občini Kanal po slikoviti kolesarski poti ob reki Soči. Gre za 9,3 kilometra dolg odsek, ki ga je država umestila v projekt glavne državne kolesarske povezave med Mirnom in Predelom v bovški občini.

Dela pri gradnji odseka na desnem bregu Soče že potekajo vzporedno z gradnjo odseka vodovodnega omrežja od zajetja Mrzlek do Prelesja, kjer je črpališče za vodovod za Goriška Brda. Ureditev odseka bo stala 2,5 milijona evrov. Novogoriška občina je že plačala projekt, država pa bo z omenjeno cesto kandidirala za evropska sredstva.

Izgradnja celotnega odseka je razdeljena na dva dela. Prvi, ki poteka od Solkana pod obema solkanskima mostovoma do jezu pri solkanski hidroelektrarni, bi moral biti dokončan že lani. Vendar pa pravijo, da zanj nimajo niti pravnomočnega gradbenega dovoljenja, ker se je zataknilo s pridobivanjem lastništva nekaterih parcel. Tu gre za manj kot dva kilometra dolg odsek, ki ga financira država. Drugi del, ki je dolg skoraj sedem kilometrov, pa gradi novogoriška občina. Gradbeno dovoljenje še ni izdano, trenutno pa so v fazi pridobivanja služnostnih pogodb in lastništev. Nekaj težav je bilo tudi zaradi tehničnih preprek. Kot pojasnjuje Oton Mozetič, svetovalec za investicije na novogoriški mestni občini, je bila največja težava, kako speljati stezo z ene strani železniške proge na drugo in kako pod galerijami, skozi katere poteka železniška proga. Tu je namreč zelo malo prostora, pod galerijami pa je reka Soča. "Rešitev smo našli tako, da smo pot speljali skozi odvodnik za meteorne vode. Kolesarji bodo morali na tistem mestu sestopiti s kolesa in nekaj časa nadaljevati peš. Ko bodo prišli do reke, bodo pot nadaljevali po trasi vodovoda. Sprva smo načrtovali tudi pontonski most, vendar bi bila gradnja prezahtevna in predraga," je o projektu še povedal Mozetič. Novogoriška občina je doslej za pripravo projektov namenila nekaj več kot 100.000 evrov.


Iz poljskih postale kolesarske poti

Na Goriškem je že na voljo cela vrsta novih kolesarskih stez, ki omogočajo rekreacijo in spoznavanje Brd na italijanski strani od Gorice do Dolenj. Projekt je vreden skoraj 3,9 milijona evrov. Poleg kolesarskih stez so zgradili tudi nekaj parkirišč, do katerih se je mogoče pripeljati z avtomobilom in od tam nadaljevati s kolesom. Zgradili so tudi tri postajališča za avtodome in nekaj razglednih točk. Večino kolesarskih stez so speljali po obstoječih poljskih cestah, ob katerih so namestili tudi informacijske table, ki turiste opozarjajo na lokalne znamenitosti. Poti so prekrili s posebno prevleko, ki je prijaznejša od asfalta in se lepo vključuje v briško krajino.


Jani Alič

www.dnevnik.si/  09.08.2010

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije