Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Odstranjujejo šestmetrske zamete

Primorske novice: Te dni novogoriško Cestno podjetje odstranjuje sneg na najvišji slovenski turistični cesti iz Strmca proti Mangrtskemu sedlu. Na njej so na nekaterih mestih šest metrov debeli in zaledeneli ostanki plazov.

MANGRTSKO SEDLO: Cestno podjetje Gorica je s čiščenjem enajst kilometrov dolge gorske ceste proti 2072 metrov visokem Mangrtskemu sedlu začelo že v ponedeljek. Včeraj so prebili snežni zamet nad zadnjim predorom, danes nadaljujejo čiščenje še enega zameta, za tem pa bodo odstranjevali sneg na cestni pentlji pod vrhom Sedla. Ekipa petih mojstrov ne ve natančno, kaj jih čaka pod vrhom Sedla, kljub temu pa ocenjujejo, da naj bi delo opravili do konca tedna.

Kot pravi odgovorni za vzdrževalna dela pri Cestnem podjetju Vane Premrl, zaradi trdega snega pluženje ni mogoče. Nad poledenele plazove so se spravili z rovokopačem in bagrom. »Cesto kot običajno tudi letos čistimo sredi junija. Prej ni smiselno, ker pri nizkih temperaturah lahko nastane poledica. Zaradi varnosti ne začnemo čistiti prej, preden ne vidimo zunanjih robov ceste nad prepadom,« pojasnjuje Premrl. Po koncu akcije, ki bo stala nekaj tisoč evrov, bodo morali pregledati še vse predore.

Prihodnji teden bo torej spet odprta pot proti enemu najlepših vršacev v Julijskih Alpah – Mangrtu. Cesto so mojstrsko zgradili že pod Italijo. Lani so obnovili odsek, ki ga je poškodoval plaz Stovže.

Prihodnji teden bo razgledna cesta spet vabila kolesarje, ki se množično podajajo v izziv njenega vzpona. Poleti ob vikendih na Mangrtskem sedlu naštejejo več sto vozil. Tudi letos bodo domačini iz razvojne zadruge Mangrt urejali parkirišče na Sedlu. Prav kmalu bo vrata odprla tamkajšnja planinska koča, na planini Mangrt pa bodo ponujali domači sir in skuto.

NB

16.06.2010

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27657

Informacije

Informacije