Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Mount Everest premagan

Nedelo: Iz arhiva / 29. maj 1953

»Drugega junija ob eni uri zjutraj je radiotelegrafist angleškega poslaništva v Katmanduju, glavnem mestu Nepala, čakal ob svoji radijski postaji. Ob tej uri so ponavadi prihajala poročila iz Namche Bazara, kamor so se vračali sli angleške odprave na Mount Everest.
Toda zdaj že šest dni ni bilo nobenega poročila in na severu so oblaki dali slutiti, da bodo vsak čas nastopili monsuni. Mogoče se odprava že vrača? Ali je ostala najvišja gora še vedno nepremagana? Da se hrabrim naskakovalcem vsaj ne bi nič pripetilo!

Takrat je ujel v svojih slušalkah rahel šum. Valovna dolžina je pravilna, skoraj ne more biti drugega kot oddajnik odprave. Hip nato zasliši pozivni znak: da, oni so. In potem brez kakšnega uvoda črkuje Morsove znake: 29. maja sta se Hillary in Tensing povzpela na vrh. Polkovnik Hunt.«

Petkova panorama, predhodnica Tedenske tribune, ki jo je od nastanka izdajalo Delo, v izdaji 12. junija 1953 bralstvo seznanja z osvojitvijo najvišje točke na obli.

In o podvigu novozelandskega alpinista Edmunda Hillaryja in šerpe Tenzinga Norgaya nadaljuje: »S 300.000 kilometri na sekundo je odhitela vest v London: Mount Everest je premagan! Človek je stopil na najvišjo goro sveta! Zmaga nad najvišjim vrhom naše zemlje! Angleži na vrhu Mount Everesta! Takšni naslovi so se pojavili na prvih straneh časopisov ...«

Prvopristopnika je častil skoraj ves svet, zgodba o Everestu je v debelega pol stoletja spisala nešteto poglavij, pred dobrim tednom smo dobili novega najmlajšega osvajalca 8848 metrov visoke gore, 13-letnega Američana Jordana Romera.

G. K.

30. 05. 2010

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije