Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Blatoborbe pod Pohorjem

Večer, Šport - Zoran Mijatović: Karavana najboljših svetovnih gorskih kolesarjev v gravitacijskih disciplinah, 4-krosu in spustu se je ta vikend mudila v Mariboru.

Minuli vikend pod Pohorjem je bil v znamenju svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu, zaznamovalo pa ga je izjemno slabo vreme, ki je iz proge naredilo pravo blatno drsalnico. Polna parkirišča pod snežnim stadionom so obljubljala vrhunsko navijaško ozračje, ki pa se ga je dalo občutiti šele v nedeljo, ko je potekal drugi dan tekmovanja. Tako so v soboto, ko je večji del dneva progo zalival dež, večino navijačev predstavljali kar člani ekip in tekmovalci, ki so pred tem že izpadli iz tekmovanja. Maloštevilni obiskovalci pa so bili z videnim zadovoljni. "Proga je odlična, škoda le, da je malo manj gledalcev. Organizatorji si vsekakor zaslužijo pohvalo za izpeljavo tekme v tem slabem vremenu. Mene osebno blato ne moti, prav nasprotno, še všeč mi je," je bil navdušen eden izmed njih.

"Da bi tekmo odpovedali?"

Vreme, ki je okrnilo število obiskovalcev, tekmovalcev ni motilo. Luka Novak, s štirinajstim mestom najbolje uvrščeni Slovenec na sobotni tekmi v 4-krosu, je priznal, da so kolesarji takšnih blatnih pogojev navajeni in da zanje to ne predstavlja nič novega. In kje je sploh meja, pri kateri bi organizatorji prestavili ali celo odpovedali tekmo zaradi vremenskih razmer? "V svetovnem pokalu sploh ne vem, kaj bi se moralo zgoditi, da bi jo odpovedali," se zasmeje Novak: "Verjetno bi jo prestavila le toča." Nekoliko drugače je z nižjimi rangi tekmovanja, kot so evropska ali državna prvenstva. Pomembna podrobnost je denimo tudi zgradba zemlje, po kateri kolesarji tekmujejo. Če je bolj gladka, se kolesa ne vrtijo, kar botruje k odpovedi tekmovanja. V pohorskem primeru ni bilo tako, zato je tekma nemoteno potekala od začetka do konca. "Kolesa se tukaj normalno vrtijo. Pravzaprav je zdaj še bolje, ker nenehno dežuje in spira stezo. Če bi danes nehalo deževati, dirka pa bi potekala jutri, bi razmere bile slabše," zaključuje Novak.

Ravno ti slabši pogoji so naslednji dan tekmovanja pripomogli k padcu. K sreči brez poškodb, našega največjega aduta v disciplini spust, Nejca Rutarja, ki je na koncu osvojil 61. mesto. Hitrost, ki so mu jo izmerili med dirko, je za nekaj centimetrov široko progo čez korenine znašala vrtoglavih 51,7 kilometra na uro. Sicer najvišjo izmerjeno hitrost na dirki pa je z 55,8 km/h razvil dvanajstouvrščeni Nizozemec Blenkinsop.

Spust in 4-kros

V Mariboru sta bili organizirani disciplini svetovnega pokala, ki spadata h gravitacijskim disciplinam gorskega kolesarjenja; spust, kjer kolesarji posamično drvijo po izjemno strmi progi od vrha hriba do doline v lovu za najboljšim časom, in 4-kros, kjer se štirje naenkrat zapodijo po progi z velikim številom skakalnic. O napredovanju oziroma končni zmagi v finalu odloča vrstni red tekmovalcev v cilju. Predvsem slednja disciplina je velikokrat loterija, saj se lahko zgodi, da se kolesarji med seboj zapletejo in nepričakovano zmaga tisti, ki je večji del dirke v ozadju.

Kolesa, vredna več kot novi avto

Takšne ekstremne razmere zahtevajo vrhunska kolesa, ki so jim kos. "Vrednost kolesa za spust je približno med pet in sedem tisoč evri. Vendar tekmovalci, ki sodijo v sam svetovni vrh svetovnega pokala, večinoma tekmujejo na kolesih, ki so prototipi, torej niso v prosti prodaji. Cena takšnih koles pa se vrti okrog petnajst do dvajset tisoč evrov," je povedal Igor Bernik, lastnik podjetja ID Sport, ki se ukvarja z uvozom koles različnih blagovnih znamk. Takšna kolesa so malo težja, ker so namenjena spustu, kjer kak dodaten kilogram pomaga pri razvijanju višje hitrosti pri vožnji navzdol po hribu. "Običajno tehtajo nekje med petnajst in sedemnajst kilogrami, odvisno pač od tega, za kakšen teren so pripravljena. V Mariboru imamo izjemno zahtevno progo, zato so komponente malo bolj robustne, kolo pa zato težje. Na ravninskih progah pa pride do izraza bolj poganjanje, zato so kolesa lažja, po navadi pod šestnajst kilogramov," dodaja Bernik.

Še lažja so kolesa za 4-kros, katerih teža ne presega dvanajst kilogramov. Velike razlike med kolesi za različne discipline so tudi v samem okvirju, vzmetenju ... "Edina skupna točka je oprema za prestavljanje in zaviranje, pa še to pri kolesih za 4-kros uporabljamo diske z manjšim premerom, nekje med 160 in 165 milimetri, pri kolesih za spust pa diske premera med 200 in 203 milimetri," zaključi Igor Bernik. Pravi visokotehnološki reli na dveh kolesih torej.

Izredno slabe vremenske razmere so minuli vikend narekovale uvrstitve najboljšim gorskim kolesarjem na svetu, zbranim pod Pohorjem. ()

Prevlada za Čehe

Rezultati tekmovanja: 4-kros - moški: 1. Machael Marosi (Češka), 2. Jared Graves (Avstralija), 3. Joost Wichman (Nizozemska), 4. Tomas Slavik (Češka), 5. Kamil Tatarkovič (Češka) ... 16. Luka Novak, 36. Matej Stapić, 44. Kristjan Medvešček, 46. Matija Stupar, 47. Lovro Dejak (vsi Slovenija); 4-kros, ženske: 1. Fionn Griffiths (Velika Britanija), 2. Sarsha Hutington (Avstralija), 3. Anneke Beerten (Nizozemska), 4. Caroline Buchanan (Avstralija), 5. Anita Molcik (Avstralija). Spust moški: 1. Greg Minnaar (Južnoafriška Republika) 3:23.42; 2. Gee Atherton (Velika Britanija) 3:23.67; 3. Brendan Fairclough (Velika Britanija) 3:25.24, 4. Fabien Pedemanaud (Francija) 3:25.84, 5. Samuel Hill (Avstralija) 3:28.10 ... 61. Nejc Rutar (Slovenija) 3:46.93. Spust ženske: 1. Rachel Atherton (Velika Britanija) 4:03.42, 2. Sabrina Jonnier (Francija) 4:13.15, 3. Floriane Pugin (Francija) 4:16.33, 4. Myriam Nicole (Francija) 4:18.92, 5. Petra Bernhard (Avstralija) 4:22.39.
 

Zoran Mijatović
 

Vecer.si 17.05.2010

Izredno slabe vremenske razmere so minuli  vikend narekovale uvrstitve najboljšim gorskim kolesarjem na svetu,  zbranim pod Pohorjem.
Izredno slabe vremenske razmere so minuli vikend
narekovale uvrstitve najboljšim gorskim kolesarjem
na svetu, zbranim pod Pohorjem.
 

 

 

 

 

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27671

Informacije

Informacije