Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

"Nor, kdor gre nepripravljen gor"

Žurnal 24 - Matjaž Tavčar: Začela se je sezona planinarjenja, vendar pozor, snežna odeja nad 1500 metri je še vedno debela, razmere izredne, zimska oprema obvezna. Pomembna je tudi ustrezna telesna pripravljenost.

"V visokogorju je še vedno druga stopnja nevarnosti sprožitve plazov. Nevarna so predvsem območja z napihanim snegom in pa strma pobočja. Plaz se lahko sproži ob večji dodatni obremenitvi," je dejal Uroš Strajnar, dežurni prognostik na agenciji RS za okolje, in dodal, da je v Julijcih in Kamniško-Savinjskih Alpah nad 1.500 metri še vedno okoli 120 centimetrov snega, na Kredarici kar štiri metre.

"Zaradi snega v visokogorju obstaja precejšnja nevarnost zdrsov. Ljudje pozabljajo s seboj vzeti prepotrebne dereze in cepin. Drugo nevarnost predstavljajo podhladitve; temperaturne razlike so velike, vreme izjemno spremenljivo," je zatrdil Igor Potočnik, predsednik Gorske reševalne službe Slovenija. "Karavanke prekriva nekoliko manjša snežna odeja, medtem ko je za Julijske in Kamniško-Savinjske Alpe nad 1.500 metrov obvezna zimska oprema," dodaja.

Turno smučanje le zgodaj zjutraj!
Poznavalec razmer v gorah dodaja, da naj bo planinec tudi ustrezno telesno pripravljen, saj tako zmanjšamo možnost padca, zdrsa in poškodb. "Turni smučarji naj bodo pozorni na to, da se v gore odpravljajo zgodaj zjutraj, ko je sneg še trd. Po deseti uri dopoldne se sneg začne topiti, večja je nevarnost plazov in posledično poškodb," opozarja Potočnik.

"Letošnje leto je bilo zelo mrzlo, zato se sneg lahko obdrži do srede julija, tudi julija. Za planinarjenje sta sicer najugodnejša avgust in september," dodaja predsednik GRS.

Čez praznike sončno in toplo
V četrtek, petek in soboto bo prevladovalo sončno vreme, medtem ko se bo v nedeljo čez dan pooblačilo. Na slovenski obali in ob Jadranu bodo temperature segale tudi do 25 stopinj Celzija. Jutra bodo še vedno sveža, temperature bodo okoli 12 stopinj nad ničlo.

Vremenska prognoza za prvomajske praznike je vsekakor naklonjena planincem, vendar ne pretiravajte in upoštevajte nasvete. "Gora ni nora, nor je tisti, ki gre nepripravljen gor," je malo v šali, malo zares dejal Potočnik.

26. 04. 2010

Letos že 14 mrtvih
GRS je v letošnjem letu opravila 48 intervencij, od tega je bilo 16 reševanj s helikopterjem. Zabeležili so 14 smrtnih žrtev, od tega je življenje izgubilo deset Slovencev in pet tujcev. 17 gornikov je bilo težje poškodovanih, od tega sedem Slovencev in deset tujcev. Največ nesreč je bilo med planinarjenjem (12), sledi turno smučanje (8) in aktivnosti v zraku (10). Skupno so letos obravnavali 58 nesreč.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27658

Informacije

Informacije