Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

V spomin Franceta Bajta

Zahodno pobočje Rudnice s pogledom proti bohinjskemu jezeruJanez Pikon: Člani Planinske sekcije LIP počastimo v spomin pohod Francetu Bajtu, ustanovnemu članu naše sekcije, na vrh Rudnice kamor se je rad vračal.

V spomin Franceta Bajta

Začnemo po Ivanovi poti in počastimo spomin na Franceta Bajta, dolgoletnega člana naše Planinske sekcije. Spominski pohod Franceta Bajta na Rudnico se redno izvaja od leta 1997 dalje. Dva mesca po smrti se je nekaj udeležencev naše Planinske sekcije prvič udeležilo pohoda v spomin Francetu Bajtu in mu prižgali svečo na mestu nad vasjo Brod, ter sklenili, da bo pohod vsako leto na dan 24. aprila. Predlog takratnega predsednika Jožeta Marolta smo zavestno sprejeli in danes je bil to vključno s prvim že 14. Spominski pohod. Zadnja leta člani Planinske sekcije LIP obiskujemo Rudnico, goro sredi Bohinja. Tokrat smo se že štirinajstič zbrali v spomin našemu ustanovnemu članu z obiskom priljubljene Rudnice. Danes le še ime gore spominja o izumrli dejavnosti. Neizbrisan pečat so Rudnici (946 m) dali davni ledeniki, ki so obtesali pobočja. Marsikje se poganjajo čez krošnje vrtoglavi prepadi, le zahodna, f'žnarska stran je položna. Tu so domačini izsekali gozd in ustvarili sončne prostrane rovte Zavaze ali Za laze, Kozji hrbet, Drage, Grgar.

France BajtFrance Bajt med potjo na RudnicoZahodno pobočje Rudnice s pogledom proti bohinjskemu jezeru

Stare rudarske poti je že preraslo grmovje, kot opomnik na rudarske dejavnosti je oster in izpostavljen kamniti zob pod Široko polico, pod njim je tekla stara rudarska pot in povezovala Rudnico z dolino.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video:

V spomin Franceta Bajta

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije