Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 23.04.10

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V petek zjutraj bo še delno jasno, čez dan pa pretežno oblačno. Predvsem v zahodni in južni Sloveniji bo občasno nekaj dežja.
V soboto bo pretežno oblačno, občasno bodo rahle padavine, deloma plohe.
V nedeljo in ponedeljek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Predvsem v nedeljo bodo popoldne nastale posamezne plohe. V nedeljo bo pihala šibka burja.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje se sončno vreme nadaljuje. Sonce odločilno vpliva na stanje snežne odeje. Podnevi se sneg zmehča, ponoči pomrzne in tako se krepi površinska skorja oz. plast preobraženega, osrenjenega snega. Nižje sneg kopni. Ledišče se je v četrtek prehodno spustilo do okoli 1500 metrov, od petka dalje pa bo spet topleje. Snežna odeja je čez dan večinoma zmehčana in mokra, ponoči pa pomrzne in na površini nastane skorja. Le v senčnih legah visokogorja ostaja sneg manj preobražen in tudi dnevna otoplitev ne pride tako do izraza.
V Julijcih je na 1500 metrih nadmorske višine do 120 cm snega, na 2500 metrih pa od 300 do 430 cm. Nekoliko manj snega je v zahodnih Karavankah. V Savinjskih Alpah je na nadmorski višini 1500 metrov okoli 20 cm snega, v vzhodnih Karavankah pa do 10 cm. Omembe vredna snežna odeja se začenja na nadmorski višini okoli 1300 m, prisojna pobočja pa so kopna tudi višje.
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju še večinoma 2. stopnje po petstopenjski lestvici.
Nevarna so mesta z napihanim snegom ter strma pobočja. Plaz lahko sprožite ob večji dodatni obremenitvi. Nižje je nevarnost 1. stopnje. Na spihanih mestih je nevarnost zdrsov. Nevarnost se zmanjša ponoči in poveča čez dan.
V naslednjih dneh omembe vrednih padavin ne bo. Sončno bo z občasno povečano oblačnostjo. Ledišče se bo do nedelje dvignilo nad naše najvišje vrhove. Snežna odeja se bo pa naprej sesedala in talila, tudi v senčnih legah visokogorja se bo hitreje preobražala.
Nevarnost snežnih plazov se bo postopno povsod zmanjšala na 1. stopnjo, a čez dan, ko se bo sneg zmehčal, se bo povečala na strmejših pobočjih ter na območjih z napihanim snegom. Zjutraj in del dopoldneva bo ponekod na pomrznjeni podlagi nevarnost zdrsov.
Nekaj padavin in prehodno manjšo ohladitev pričakujemo v torek. Do takrat se lavinske razmere ne bodo prav dosti spremenile.

Bilten URSZR: 23.04.2010


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         Razmere

         vreme

         GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27661

Informacije

Informacije