Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Mačehovsko do planinskih koč

Žurnal 24 - Barbara Barbič: Poldrugi milijon za obnovo planinskih koč. Razpis pripravljali od septembra 2008, rok za prijavo en mesec. Društva denarja za soudeležbo nimajo.

"Slovenija je končno spoznala, da so tudi planinske koče in poti pomemben del turistične ponudbe,“ pravi generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Danilo Sbrizaj. Po njegovi oceni pa se je vendarle država doslej bolj mačehovsko obnašala do te veje turizma in očitno tudi po prej omenjenem spoznanju bistvenega napredka ne bo.

Ministrstvo za gospodarstvo je sicer pripravilo razpis za obnovo planinskih koč; v ta namen je namenjenih 1.500.000 evrov. Razpis so pripravljali leto in pol, društvom pa dali mesec dni časa za prijavo na razpis. Ker se očitno društva težko spopadajo z zahtevno razpisno dokumentacijo, jutri na ministrstvu pripravljajo nekakšen informativni dan, kjer bodo poskušali predstavnike društev usmeriti, kako primerno pripraviti razpisno dokumentacijo.

"Ocenjujem, da so potrebe bistveno večje. Vprašanje je tudi, kolikšne so zmožnosti društev, saj je za prijavo na razpis nujno potrebna lastna udeležba,“ pravi Sbrizaj in dodaja, da je ministrstvo prijave omejilo tudi s tem, da je zahtevani minimalni poseg v koči ovrednoten na 30 tisoč evrov.

Glede na to, da ministrstvo za gospodarstvo prvič namenja nekaj denarja tudi za planinski del turistične ponudbe, so ga društva kljub temu vesela. Večji problem je še vedno na okoljskem ministrstvu; ta po Sbrizajevem opozorilu ne pokaže nobenega pravega razumevanja za ekološko sanacijo koč, kjer so društva praktično povsem prepuščena sama sebi. Mogoče pa bo z menjavo ministra tudi na tem področju kaj bolje.

30. 03. 2010

Primerjava:V Sloveniji, kjer imamo 174 koč, bivakov in zavetišč ter 8.240 km planinskih poti, prvič letos za koče dobimo 1.500.000 evrov. Avstrija ima 241 koč in 40 tisoč km poti. Tam za ta namen vsako leto razdelijo od 1.500.000 do dva milijona evrov.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije