Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 29.03.10

Pokaži objave o reševanjih GRSDve smučarski poškodbi - Razvoj vremena - Razmere v gorah

Ob 10.38 se je na območju Raduhe, občina Črna na Koroškem, pri vaji Gorske reševalne službe Maribor poškodoval eden izmed reševalcev, ki je s smučmi zdrsnil po pobočju in z glavo zadel ob drevo. Pri reševanju so sodelovali tudi GRS Koroške in helikopter Slovenske vojske. Poškodovanega reševalca so do prihoda helikopterja z dežurnim zdravnikom letalcem na kraju oskrbeli reševalci GRS Maribor in GRS Koroške. S helikopterjem je bil prepeljan v bolnišnico Slovenj Gradec.

Ob 11.01 se je na kaninskem smučišču v občini Bovec smučar pri padcu poškodoval glavo. Poškodovanega smucarja so oskrbeli in ga z gondolsko žicnico prepeljali v dolino kjer ga je ekipa NMP Tolmin z reševalnim vozilom prepeljala na letališče v Bovec. Tam je ekipa HNMP poškodovanega smucarja prevzela in ga z helikopterjem policije prepeljala v UKC Ljubljana.


V ponedeljek bo delno jasno, občasno pretežno oblačno. Pihati bo začel jugozahodni veter.
V torek bo v vzhodni Sloveniji še delno jasno. Drugod bo pretežno oblačno, v zahodni in deloma osrednji Sloveniji bo občasno deževalo. Jugozahodni veter se bo še nekoliko okrepil. Ob morju bo pihal jugo.
V sredo bo spremenljivo do pretežno oblacno, obcasno bodo padavine, deloma plohe in popoldne posamezne nevihte.
V četrtek bo spremenljivo, na zahodu pa pretežno oblačno. Občasno bodo krajevne padavine, deloma plohe. Pihal bo jugozahodni veter.

Razmere v gorah

V petek je bilo po podatkih še večinoma suho, v soboto in nedeljo pa so bile v gorah občasne padavine. Meja sneženja je zaradi različne intenzitete ploh in neviht na precej različnih višinah. A zaradi visokih temperatur je sneg obstal le nad okoli 1800 m. Zlasti v Julijcih in zahodnih Karavankah je zapadlo od 10 do 20 cm mokrega snega, količina pa je seveda manjša tudi v nižjih nadmorskih višinah.
Sneg se v gorah tali in seseda ter še preobraža, saj je v visokogorju ponekod razmeroma slabo preobražen. Nižje tudi kopni. Ledišče je bilo ob koncu tedna na nadmorski višini okoli 1800 m. Snežna odeja je čez dan zaradi toplega vremena večinoma mokra in mehka, le v visokogorju je pokrita s skorjo, ki ponekod nosi človeško težo. Ponoči sneg pomrzne.
Prisojna pobočja so marsikje kopna do nadmorske višine okoli 1300 m, v osojah pa sega strnjena snežna odeja tudi do okoli 1000 m. V Julijskih Alpah je na 1500 m do okoli 120 cm snega, nad 2000 m pa od 270 do 380 cm.
Drugod do okoli 10 cm. Več snega je v osojah in na planotah.
Nevarnost snežnih plazov je večinoma 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Plaz lahko sprožite predvsem na strmih pobočjih ter na mestih z napihanim snegom. Nevarnost se predvsem poveča čez dan, ko se sneg zmehca, ponoči in zjutraj pa je manjša. Zjutraj je tudi nevarnost zdrsov zaradi zmrznjene, deloma poledenele površine. Spontani plazovi so malo verjetni.
Toplo vreme se bo nadaljevalo. V ponedeljek bo sončno, v torek pa se bo v zahodni polovici Slovenije pooblačilo in predvsem v hribih od Snežnika do Julijcev in zahodnih Karavank bodo padavine. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 2300, jutri kakih 100 m nižje.
Meja sneženja bo med 1300 in 1700 m. Do srede zjutraj bo na zahodu zapadlo od 10 do 30 cm snega. Nekoliko se bo zato povečala nevarnost snežnih plazov predvsem v visokogorju Julijskih Alp in zahodnih Karavank.

Bilten URSZR: 29.03.2010


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         Razmere

         vreme

         GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije