Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Občina Podbonesec iz različnih zornih kotov

Primorski dnevnik: Prihodnost je v razvoju turizma, tudi v sodelovanju s Slovenijo. Občina je pretežno gorata, nižinski predeli pa so samo ob reki Nadiži, ki teče čez celotno ozemlje. Najvišja hriba sta Matajur ...

Občina Podbonesec (Pulfero) zaobjema približno 48 kvadratnih kilometrov veliko ozemlje, njena nadmorska višina pa niha med 157 (doline) in 1641 metri (vrh Matajurja). Sestavlja ga 36 zaselkov, naselij pa je skupno približno šestedeset. Med temi naj omenimo nekaj primerov, kot so Antro (Landar), Biacis (Bijače), Brischis (Brišče), Calla (Kal), Cedarmas (Čedarmaci), Cicigolis (Ščigle), Erbezzo (Arbeč), Flormi (Flormi), Goregnavas (Gorenja vas), Lasiz (Laze), Mersino (Marsin), Montefosca (Čarni varh), Pulfero (Podbonesec), Rodda (Ronac), Scubina (Skubini), Stupizza (Štupica), Tarcetta (Tarčet), Zapatocco (Zapatok). Čez občinsko ozemlje vodi državna cesta 54, ki povezuje Videm s Slovenijo in je bila že v daljni preteklosti pomembna trgovska prometnica. V rimskem obdobju je bila tudi z vojaškega vidika zelo dobro zavarovana. Tedaj je povezovala Oglej s Podonavjem.
Občina je pretežno gorata, nižinski predeli pa so samo ob reki Nadiži, ki teče čez celotno ozemlje. Najvišja hriba sta Matajur (vrh spada sicer pod občino Sovodnja, zahodno pobočje pa spada pod podboneško občino) in Mija (1237 m), na vrhu katere teče meja s Slovenijo. Oba sta priljubljeni izletniški točki za turiste. Veliko je tudi izvirov, pomembni so zlasti Zavadizza, Arpit in Poiana, ki napajajo vodovode bližnjih občin, med temi tudi čedajskega. Na občinskem ozemlju se nahaja tudi znamenita Landarska jama s svojo cerkvijo. Tu je tudi Šuošterjova jama, v kateri so prav tako kot v Landarski našli ostanke iz bakrene in železne dobe.

28. 03. 2010

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije