Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 28.03.10

Nedeljski dnevnik: Mokra vigred

Letošnji prvi spomladanski dnevi so bili pusti in mokri. Mesec marec, ki mu po naše rečemo sušeč, je želel povedati, da se vselej ne drži pravila, da je suh. Na koncU nam bo morda postregel še s kakšnim presenečenjem. Za april vemo, da je v vremenskem smislu muhast mesec, ki nam lahko prinese kup presenečenj, med katere sodi seveda tudi sneg. Aprilski sneg je navsezadnje dobrodošel, saj eden od slovenskih vremenskih pregovorov pravi takole: »Če sušca sneg kazi, malega travna (aprila) sneg gnoji.« Verjetno prav vsi vemo, da aprilski sneg ni nobena posebnost.

Kakšno vreme nam za april namenja naš Herschlov vremenski ključ? Na kratko lahko rečeno, da bo vsega po malem. Od 6. aprila naprej, ko bo nad nami svetil zadnji lunin krajec, večjih padavin verjetno ne bo, pač pa bo hladno in vetrovno vreme. Z nastopom luninega mlaja ali »črne lune« (14. aprila) nas lahko spetpresenetijo padavine - sneg ali pa vsaj dež.

Za Herschlov vremenski ključ nastopi po 15. aprilu poletna polovica leta. Zato od takrat naprej snega ne napoveduje več, čeprav se lahko, kot smo že zapisali, v aprilu pojavi kar večkrat. Vreme bo v dneh od 21. aprila naprej odvisno od smeri vetrov, ki bodo takrat pihali nad nami: lepo bo ob severnih ali zahodnih, mokro pa ob južnih ali jugozahodnih. Tudi polna luna (nastopila bo 28. dan) nam namenja nekaj dni deževnega vremena. Če bo tako, potem bodo prvomajski prazniki bolj mokri kot suhi, mokri pa naj bi bili tudi prvi majski dnevi. Šele od 21. dne naprej se nam obeta lepo spomladansko vreme.

V soboto, 27. marca, je imel god eden od številnih vremenskih svetnikov - Rupert. Zanj star slovenski pregovor pravi: »Če je Ruperta jasno nebo, bo malega srpana (julija) ravno tako.« April je muhast, zato se nad morebitnim slabim vremenom ni vredno pritoževati.

  28.03.2010

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27671

Informacije

Informacije