Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Rigljica

Planinski vestnik (1941): Cizelj - Vodeb, Gajšek - Černič, Furlan - Lopič - Jovovič

Po stezi v Pod Srce do struge, ki prihaja desno z Rigljice. Po strugi in grušču do vznožja. V smeri širokega žleba na levo v sneženo krnico. Po snegu vstop v izpran, krušljiv žleb, nato desno v gladek kamin. Nekaj metrov levo, nato prestop v zelo težaven, plitev žleb. Iz njega dalje v izrazitejši ožji žleb; deloma po njem, deloma po ploščah desno od njega na široko polico. Odtod se nadaljuje žleb zopet dalje vse do vrha. Nekaj metrov po žlebu, nato po ozki polici vstop v strme plošče, po katerih je le prehod v nadaljevanje žleba. Pri njegovem razcepu v dva rokava težaven prestop v desni rokav, po njem nato v nekaj raztežajih vrvi na vrh.
Pred izstopom levo je dobro vidna previsna skala in pod njo možic. Smer je zelo značilna, vodi po žlebu od vznožja pa prav do vrha. -
Od vstopa 3 ure, iz gozda 5 ur.
Mestoma zelo težavno.
Plezala 30. julija 1940 Cizelj Miran in Vodeb Dušan, člana Alpinističnega odseka SPD Maribor.


Dve varianti v Rigljici


1. S poti, ki vodi v Pod Srce, po grapi desno do pod stene Rigljice. Vstop na srednjem izmed treh snežišč, ki so vidna iz doline. Od snega navzgor po desnem, strmem žlebu z redkimi, a trdnimi oprimki do lažjega, z zelenjem poraslega terena. Nekoliko v levo preko krušljive in kočljive stopnje v izrazito grapo, ki se prične z lahkim kaminom. Od kamina naravnost navzgor po grapi do velike, črne in vlažne votline s snegom. Iz votline rahlo v desno (ne v leve kamine) preko krušljivih stopenj do zajede, v katero segajo z leve strani gladke plati. Po zajedi preko težavnih mest do črne, vlažne in z mahom pokrite kotline, v kateri je zagvozdena velika skala, ki izpod nje skozi okno izstopiš na ozko, krušljivo lusko pod neprehodno preveso. Po luski ca 2 m v levo do gladkih plati in po njih 8 m zelo težavno in izpostavljeno navzgor (redki oprimki in viseči gladki stopi) ter nekoliko desno v zajedo nazaj in preko kratke prevese (klin) navzgor do stebrička, ki je zagvozden v gladek žleb. Tik pod stebrom 2 m v desno do ozke in plitve zajede (klini) in izredno težavno in izpostavljeno preko odprte stene navzgor v žleb, ki vodi na greben. Izstop zelo krušljiv. - Čas plezanja 4 ure 30 min. Smer je zelo težavna, izstopni del izredno težaven.
Plezala 14. julija 1940: Gajšek Božo in Černič Mirko, člana AO SPD Maribor.

2. Po smeri Gajška in Černiča do votline z zagvozdeno skalo v sredini stene. Iz nje prečenje v levo. Navzgor čez str me gladke plati, skoraj brez oprimkov. Te plati so izredno težavne in izpostavljene. Prehod preko njih je po ozkih poklinah. Iz plati v strm, širok žleb in iz njega v krušljivo steno; izstop na srednjo Rigljičino glavo. Tura je deloma izredno težavna in izpostavljena. Od vstopa 4-5 ur.
Plezali člani AO SPD Maribor: Furlan Dušan, Lopič Viljem in Jovovič Guljo.
 

1941

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije