Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tečaj za oskrbnike

Planinski vestnik (1941): ... se je vršil od 21. do 24. novembra 1940 v Zlatorogu ob Bohinjskem jezeru. Tečaj je bil obvezen za oskrbnike in njih pomočnike vseh planinskih koč.

Priredil ga je Glavni odbor SPD, ki je tudi kril vse stroške, razen prenočnine, ki jo je nudilo Osrednje društvo SPD brezplačno. Tečaj je stal pod izkušenim vodstvom g. Jožeta Cesarja in je bil organiziran po točnem urniku. Pouk je obsegal po 8 ur dnevno, za praktične vaje se je izrabil ostali čas, tudi pri zajtrku, kosilu in večerji. Predavalo se je o planinstvu in njegovi zgodovini, o planinskih postojankah, o tujskem prometu, o občevanju s turisti (lepo slovenščino!), o snažnosti, o pospravljanju, obračunanju, dopisovanju, o kuhanju, vkuhavanju,
serviranju in postrežbi, o kletarstvu, o manjših popravilih, o prvi pomoči pri nezgodah.
Predavali so, poleg vodje tečaja J. Cesarja: dr. Bogdan Brecelj, Stanko Renko, gdč. Simčič, Ljubo Tiplič, ing. Zupanič. Zaključil je tečaj predsednik dr. Jos. Pretnar.

Tečaj je bil obvezen za oskrbnike in njih pomočnike iz vseh koč (za vsako po dve osebi) v Triglavskem pogorju, Karavankah, Kamniških Planinah, v Škofjeloškem pogorju, v gornjem delu Zasavja in na Dolenjskem. Obvezniki so se pravilno priglasili; bilo jih je skupaj 45; njim se je pridružilo še šest gostov, ki so razen brezplačne prenočnine plačali sami stroške. Moških je bilo 12, žensk 39. Od skupnega števila 51 odpade na Osrednje društvo 25 tečajnikov, na podružnico Rateče 2, na Srednjo vas 1, na Škofjo Loko 2, na Radovljico 1, na Kranj 3, na Jesenice 2, na Mojstrano 2, na Litijo-Zagorje 2, na Kranjsko Goro 4 in na Tržič 1, ter 6 gostov.
Tečaj je potekal točno po dnevnem redu ob veliki pozornosti tečajnikov, ki so ob sklepu obžalovali, da nimajo na razpolago več časa za poglobitev znanja. Izrekli so željo, da jim predavatelji pošljejo posnetek svojih izvajanj. Pri končnih navodilih in po debati so se Osrednjemu društvu, ozir. Glavnemu odboru stavili nekateri praktični predlogi, ki se tičejo tatvin v postojankah, režijskih stroškov za pranje perila in razsvetljavo, centralizirane nabave blaga preko Glavnega odbora (kava, čaj, mast, sveče, petrolej i. sl.), pretoka vina v steklenice, kuhinjske opreme. - Uspeh tečaja je bil v polni meri dosežen.
 

1941

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije