Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 18.03.2010

Primorski dnevnik: Uspel geološki izlet SPDT - 35. zimski pohod na Porezen (1630 m) - Pohod po poti Srečka Kosovela

Uspel geološki izlet SPDT

Po sredini siloviti burji in snežni nevihti, smo bili že na tem, da za nedeljo, 14. marca 2010, napovedan izlet, posvečen geološkemu spoznavanju nabrežinskega kraškega roba, odpovemo. V nedeljo pa smo se prebudili v čudovitem pomladnem jutru, kot nalašč za prijeten sprehod v naravo. Tako se je ob dogovorjeni uri na trgu sv. Roka v Nabrežini zbrala skupina skoraj petdesetih planicev, članov Slovenskega planiskega društva iz Trsta, da prisluhne uvodni razlagi geološkega izvedenca, gospoda Paola Sossija in se z njim poda na ogled zanimive kraške pokrajine.
Mimo Grudnove hiše in igrišča se je skupina podala po gozdni poti do vodnega stolpa, ki so ga v 19. stoletju zgradili za potrebe železnice. Nato je zavila proti Brščicam, kjer so, vzdolž slemena kolenčaste gube, ki tvori rob kraške planote, še vidni ostanki tipične kraške griže, puščave ostrega kamenja. Vse do srede prejšnjega stoletja je bil ves kraški svet ena sma kamnita griža. Zaradi pogozdovanja in opuščanja sečnje pa se danes kraški svet izredno naglo zarašča tako da, predstavlja kamnita griža danes pravo posebnost, živo pričo nekdanjega okolja, je pravi zgodovinski dokument. Po izčrpni razlagi o nastanku apnenčastih skladov in o njihovem preperevanju do današnjega izgleda in po ogledu fosilov se je pozornost izletnikov zaustavila še na rastju, ki se je razvilo na kamnitem svetu. To je grmičasta združba, ki jo setavljajo aromatične rastline, med katerimi prevladuje žajbelj.
Skupina je nadaljevala pot do železniškega nadvoza in naprej po grebenu do previsnih sten nad nabrežinskim portičem; kraju domačini pravijo Trtur. Tu so izletniki spoznavali starejše kanine, ki so se ob tektonskih premikih narinile nad mlajše plasti. Opazovali so fosile, številne ostanke Rudist, predvsem pa enocelične foraminifere, ki jih je na tem območju odkril znani avstijski raziskovalec G. Stache in jih po našem mestu imenoval Keramosphaerina tergestina. Ob uživanju razgeda so spoznavali še sredozemsko floro, predvsem bujo črničevje, ki porašča previsne stene pod kraškim robom.
Med povratkom so si izletniki z vrha ogledali še mogočni kamnolom. Navdušeni, nad prijetnim izletom in obogateni so se nato mimo obrtne cone vrnili po gozdni poti na izhodiščno točko.

35. zimski pohod na Porezen (1630 m)

SPDT se bo tudi letos udeležilo spominskega pohoda na Porezen, ki ga že od leta 1976 organizira PD Cerkno v spomin na padle na tej gori in na žrtve zajete 24.03.1945 in dan kasneje pobite v vasi Jesenica pri Cerknem. Ob 11. uri bo pri spomeniku na vrhu Porezna kratka spominska slovesnost.
Na 35. zimski pohod se bodo člani SPDT podali v nedeljo, 21. marca 2010. Zbirališče bo ob 7.00 uri pri spomeniku v Križu. Zaradi obilice snega priporočamo zimsko opremo. Vse dodatne informacije vam nudi Livio - tel. 040/220155.

Pohod po poti Srečka Kosovela

Planinsko društvo Sežana in Krajevna skupnost Tomaj vabita prihodnjo nedeljo, 21. t.m. na tradicionalni pohod po Poti Srečka Kosovela ob 106. obletnici pesnikovega rojstva. Kosovel se je namreč rodil v Sežani 18. marca 1904 in do zamisli o priredbi pohoda je prišlo že leta 2000 ob stoletnici. Tedaj so Tomajci in sežanski planinci začrtali spominsko pot, ki se vije od Sežane, pod Tabrom in Lenivcem do Šmarji in dalje na Gabrk, na področje Gmajne in Prelovca in se zaključi na Brdcah v Tomaju.
Sežanski planinci vabijo na to pot v spomin na enega največjih slovenskih pesnikov, Srečka Kosovela, ki jo je ničkolikokrat sam prehodil. Pohod je primeren za vse in hoje je za približno dve uri. Zbirališče planincev pohodnikov je ob 9.00 v Sežani pred šolo poimenovano po pesniku, odkoder se bodo udeleženci podali na pot. Prihod v Tomaj je predviden okrog 11.30. Tam bo spominska proslava s kratkim nagovorom, pevskim nastopom osnovnošolcev iz Dutovelj in polaganjem cvetja na pesnikov grob. Po proslavi bo na voljo avtobus za povratek v Sežano.
SPDT Vabi svoje člane in prijatelje, da se pohoda po Poti Srečka Kosovela polnoštevilno udeležijo. (L.A)

18. 3. 2010

 

Udeleženci geološkega izleta SPDT

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27670

Informacije

Informacije