Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 11.03.10

Primorski dnevnik: Geološki izlet SPDT - Spominski pohod na Porezen - Program občnega zbora SPDT in članarine - SK Devin in ŠZ Sloga s prijatelji iz Pivke

Geološki izlet SPDT

Za globlje spoznavanje naravnih danosti našega območja prireja Slovensko planinsko društvo Trst že vrsto let na koncu zime krajši izlet v bližnjo okolico. Slednji ima točno določen cilj, ob strokovnem vodstvu poznavalca geoloških ved je namenjen odkrivanju geološke zgodovine, nastanka kamnin in preoblikovanja plasti v zanimivo kraško pokrajino. Leto za letom se tako podajamo v odkrivanje skrivnosti kraškega sveta in vsak načrtovani izlet nas obogati za spoznavanje novega drobca zanimive in pestre geološke dediščine.
Na letošnjem izletu, ki ga načrtujemo za nedeljo, 14. marca, bomo spoznavali SZ Kraškega roba na območju Nabrežine. Gospod Paolo Sossi, ki nas že od vsega začetka spremlja na naših geoloških potepanjih, nas bo vodil po gozdnih poteh in stezah med Briščicami in Trturjem in nam s svojo strokovnostjo med potjo razlagal nastanek kamnin po katerih bomo stopali ter nas opozarjal na fosile, ostanke živali, ki so pred sedemdeseti milijoni let živeli v tedanjih morjih, tam umrli, njihova ohišja in oklepi pa so pripomogli k gradnji mogočnih apnenčastih skladov. Ti fosili se nam danes predstavljajo kot geološke priče davnega okolja v katerem so živeli. Med potjo bomo odkrivali tudi človekove posege, ki govorijo o njegovi dejavnosti v zadnjih stoletjih. Videli bomo vodovodne stolpe, železniške proge in kamnolome, ki govorijo o človekovem razvoju, ter vojaške objekte, ki spominjajo na žalostno obdobje polpretekle zgodovine.
Zbirališče bo na trgu sv. Roka v Nabrežini ob 9. uri. Od tod se bomo podali do nogometnega igrišča, od koder bomo začeli našo krožno pot. Predvidene so približno tri ure hoje. (MOP)

Spominski pohod na Porezen

V nedeljo 21. marca priredi SPDT spominski pohod na Porezen (1630 m), zbirališče ob 7.00 pri spomeniku v Križu. Zaradi obilice snega priporočamo zimsko opremo. Na razpolago bo društveni kombi.
Potrebne informacije dobite na tel. št. 040220155 - Livio.

Program občnega zbora SPDT in članarine

SPDT obvešča člane, ki še niso poravnali članarine, da to lahko storijo pred občnim zborom, ki bo v petek, 12. marca, v Gregorčičevi dvorani, ul. Sv. Frančiška 20, ob 20. uri v prvem sklicanju in ob 20.30 v drugem sklicanju, s sledečim dnevnim redom: 1. otvoritev občnega zbora; 2. izvolitev delovnega predsedstva in volilne komisije; 3. poročila: predsednika, tajnika, blagajnika, gospodarja, načelnikov alpinističnega, jamarskega, markacijskega, mladinskega in smučarskega ter predavateljske dejavnosti; 4. pozdravi gostov in razprava; 5. poročilo nadzornega odbora in razrešnica; 6. razno; 7. volitve. Vabljeni.

SK Devin in ŠZ Sloga s prijatelji iz Pivke

V nedeljo smo se člani planinskih odsekov SK Devin in ŠZ Sloga, na povabilo prijateljev iz Pivke, podali po prelepih stezah pred Javorniškimi jezeri. Iz vasi Zagorje so nas prijatelji iz Pivke vodili po gozdnih stezah, najprej do Kalskega jezera, potem smo si ogledali še Kalski grad, od katerega je ostal samo še obrambni stolp, nato smo šli naprej do Bačkega jezera in zmeraj po gozdnih stezah do malega Zagorskega jezera. Pot nas je vodila še mimo velikega in malega Drškovskega jezera do Parškega jezera. Ker je bila razdalja precejšnja, smo se z avtomobili odpeljali nekaj kilometrov in nato obiskali še Petelinjsko jezero.
To ne preveč težavno, nekaj več kot pet urno turo, smo opravili po zasneženih stezah, ker je prejšnji dan zapadlo par centimetrov snega in v še precej mrzlem in vetrovnem vremenu in kot po navadi veseli za odpravljeno turo. (F.B.)

11.03.2010
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije