Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Obudili smo stike s srbskimi planinci

BISTRIŠKI ODMEVI marec 2010, str. 15

 

 

torek, 9. marec 2010, ob 05:28, Vojko Čeligoj, ogledov: 1168

Bistriški odmevi: Vesela sem bila ponudbe društva čebelarjev, da se pridružim njihovi dvodnevni ekskurziji v Beograd. ... Svoj izlet v Beograd sem osmislila s srečanjem s srbskimi planinskimi prijatelji.

Od kar predsedujem, nam redno pišejo za novo leto in pošiljajo kartice z visokih evropskih gora. Zanimalo me je, kdo so ti ljudje, zakaj so tako vztrajni, da še vedno ohranjajo stik z nami. Pozdrav medmrežju! Našla sem njihovo stran, jim pisala in odpisal mi je gospod inž. Boris M. Mičič, podpredsednik planinskega društva Beograd, ki šteje 3000 članov in ima zavidljiv program. Dogovorila sva se za srečanje na Skadarliji, kjer je naša skupina imela družaben večer z večerjo.

Prijetno srečanje se je začelo z razlago, od kdaj Pobeda ve za naše društvo. Stike je navezal in dejavno sodeloval naš dolgoletni predsednik Vojko Čeligoj. To so bili časi bratstva in edinstva. Pripovedoval mi je o njihovih prizadevanjih na ravni društva (tudi oni s težavami obnavljajo kočo na Rajcu). Zanimali so ga naši programi. Ponudila sem sodelovanje z našimi mladinci in udeležbo na gorniškem taboru. In seveda obisk Snežnika. So redni letni obiskovalci Triglava, spotoma pa naredijo še kako turo. Naše Alpe poznajo kot domačini. Izvedela sem, da aktivno sodelujejo tudi s Planinsko zvezo Slovenije. In gospod Mičič ni le podpredsednik društva, ampak predsednik Planiske zveze Srbije! Zveza si prizadeva za širjenje balkanske planinske zveze; vanjo so vključili celo Romunijo, Albanijo, Črno goro, odlično sodelujejo z Bosno. Le s Hrvati ne gre. Pogovarjala sva se vsak po svoje in oba drug drugega odlično razumela - s skupnim imenovalcem gore.

Čeprav sem imela tremo pred srečanjem, se je ta razblinila: vesela sem bila, da sem naredila to potezo. Uspela sem obuditi nekaj dobrega, naletela na prijetnega, dejanega sogovornika, ki sem mu z veseljem v spomin podarila našo najljubšo knjigo o 30 zimskih vzponih na Snežnik.

Darinka Dekleva, predsednica PD Snežnik 

eXTReMe Tracker