Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 26.02.10

Plazovne razmere, klikni za prikaz objav z oznako |razmere|Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V petek bo oblačno. Dopoldne bo deževalo v zahodni in deloma v osrednji ter južni Sloveniji, popoldne pa se bo dež razširil proti vzhodu. Predvsem ob morju bodo tudi posamezne nevihte. Meja sneženja bo na nadmorski višini med 900 in 1300 metrov, ob koncu padavin pa malo nižje. Pihal bo jugozahodnik, ob morju jugo. Popoldne bo veter oslabel, na Štajerskem in v Prekmurju
bo prehodno zapihal severnik. Ponoči se bo zjasnilo, zjutraj bo po nižinah megla.
V soboto bo pretežno jasno. Popoldne bo ponekod spet zapihal južni do jugozahodni veter.
V nedeljo bo v vzhodnih krajih večinoma sončno, drugod pa zmerno do pretežno oblačno. Ponekod v zahodni Sloveniji bo predvsem popoldne občasno rahlo deževalo. Pihal bo okrepljen južni ali jugozahodni veter.
V ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno, občasno se bodo pojavljale manjše, krajevne padavine, ki se bodo zvečer okrepile.

Razmere v gorah

Od srede je bilo po podatkih Agencije RS za okolje večinoma suho vreme. Ledišče je bilo na nadmorski višini okoli 1700 m. Snežna odeja se je sesedala in preobražala. Na prisojnih pobocjih ter pod okoli 1500 m je na površini nastajala skorja. V četrtek popoldne in v petek ponoči je predvsem v Julijcih rahlo snežilo, zapadlo je okoli 5 cm snega.
Snežna odeja je v osojah ter nad nadmorsko višino okoli 1700 m mehka, nižje pa večinoma prekrita s skorjo, ki ne nosi človeške teže. Pod okoli 1200 m je  sneg moker.
V Julijskih Alpah je na 1500 m do okoli 190 cm snega, nad 2000 m pa od 330 do 370 cm. V zahodnih Karavankah je na 1500 m do okoli 130 cm snega, v Savinjskih Alpah do okoli 110 cm, na Pohorju ter v vzhodnih Karavankah pa od 30 do 70 cm. Snežna odeja večinoma še sega do nižin.
Nevarnost snežnih plazov je povsod v gorah 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici, le pod okoli 1000 m je 2. stopnje. Nevarna so zlasti strma pobočja ter mesta z napihanim snegom, kjer lahko sprožite plaz že ob majhni
obremenitvi snežne odeje. V petek bo v gorah snežilo, meja sneženja bo med 800 in 1300 m.
Do danes zvečer bo v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah zapadlo od 20 do največ 40 cm snega, drugod pa od 10 do 20 cm. Novi sneg se v visokogorju ne bo dobro sprijel s podlago, pod okoli 1800 m pa bo moker, zato bo medsebojna povezanost boljša. Pihal bo jugozahodnik, ki bo delal zamete.
V soboto bo pretežno jasno. Ledišče bo popoldne na nadmorski višini okoli
1700 m. Novi sneg se bo hitro sesedal in preobražal, le v osojah bo ostal suh in rahel. V nedeljo bo na vzhodu deloma sončno, v Julijcih, zahodnih Karavankah in v Savinjskih Alpah pa bo pretežno oblačno in po vrhovih megleno. Popoldne bo v Julijcih rahlo snežilo, do ponedeljka zjutraj bo tam zapadlo od 5 do 10 cm snega. Meja sneženja se bo lahko prehodno dvignila nad 1500 m. Pihal bo močan jugozahodnik, ki bo precej spihal sneg in nastala bodo obsežna obmocja napihanega snega na vzhodnih straneh grebenov in sedel.
Nevarnost snežnih plazov se ne bo zmanjšala, zaradi vetra se bo v nedeljo krajevno celo potencialno povečala.

Bilten URSZR: 26.02.2010


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         Razmere

         vreme

         GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije