Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Sv. Jakob (806 m) - 28.01.10

TK Gora - Rok Kovač: Ker sem slišal, da je nad Ljubljano padlo nekoliko več puhca, se odpravim na bližnjega Jakoba. To hvale vredno, značilno vršnje okroglo sleme s cerkvijo sem že nič kolikokrat ...
+ Srečanje z divjima lovcema!

... obiskal, bodisi z gorcem ali pa kar tako.
Tokrat pa me je Jakob gostil kar s smučmi. Zimska tura se ponavadi začne pri zaselku Legastja na 450 metrih in se turno lepo vije naprej in se ogne vsem cestam, le pri Poljancu je treba čez asfalt na 2 m, vendar je na 600 m cesta še pokrita s snegom. Naprej zaradi precej zvožene direktne smeri,krenem na S sedlo v smeri kmetije Mamovec.naprj po snežni potki do področja,kjer se na desno odpre zadnja snežna čistina proti vrhu Jakoba. Tukaj še dokaj ugoden sneg in skoraj ne voženo. Spust je bil seveda v smeri izvidovanja za pršičem. Doli malo po cesti, nato pa spet po puhcu, nakar uvidim sledi naših turašev - Jenčič, kjer se levo prek zadnje kmetije po sadovnjaku spustim v dolino. Danes sem kar hvaležen Jakobu, ker sem se naučil več turnih veščin po raznovrstnem terenu-strma hoja, spust, kot morda ves dan na Krvavcu. Spodaj 50 m nad cesto pa ugledam srhljiv prizor. Terenec se ustavi, ven stopita dva možakarja (eden starejši zavalen, drugi pa nižje rasti in suh). Gledam,kaj nameravata,nakar se suhljatemu kar naenkrat izpod dolžine noge, prikaže taprava dvocevka. Stoji na sredi ceste pri Legastjatu, drugi pa gleda v obe smeri ceste, če kdo prihaja. V smeri cijjanja s puško pa iz ptičje perspektive dobro vidim zelo mlado srno, le kakih 20 m stran od puške.

Zavpijem:NE STRELJAJ,nič,BOM KLICAL POLICIJO,,SEDAJ SE NE LOVI!
Nakar od debelega gospoda zamolkel odgovor:Kaj je, Kaj je ... Nakar sta se le hitro pospravila v avto in odšla. Še preden sta divja lovca odpeljala, sem uspel z aparatom slikati njihov avto. Nista samo morda opazovala, pač pa je možak s puško suvereno stopal nekaj m bljižje živali, ki zaradi mladosti ni bila prestrašena in je le umirjeno hodila po strugi potoka. Slike bom poslal tudi LZ Slovenije, Ljubljana, pa naj tam ugotovijo, kdo sta ta dva nepridiprava.

TK Gora: Sv. Jakob

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

3 komentarjev na članku "Sv. Jakob (806 m) - 28.01.10 "

Bruno Fras,

Kot sem že napisal, takšni "lovci" pač mečejo slabo luč na lovsko dejavnost. V tem primeru ne bo nobene sankcije, ker srnica ni bila pokončana; šlo je za poskus, nič ne bo mogoče dokazati ... Rok, ki je živali rešil življenje (upam, da ne le začasno), pa je le opravil dobro delo. Še več tako ozaveščenih ljudi!


Matej Pivec,

No, pa smo tam. Le kdo bi si mislil (še posebej tisti, ki poznajo moj odnos do lovstva), da bom moral braniti lovce.

Pripetljaj je malo podoben tisti šali, ko sosed preseneti kmeta Janeza s spuščenimi hlačami kako stoji na stolu, ki stoji za kravo. Krava pa ima dvignjen rep, ki je s pasom privezan na tram. Sosed vpraša: »Janez! Kaj pa delaš?«. Janez odgovori: »Ma nategnu jo bom! Če bi ti rekel, da sem jo imel »poln kufer«, ko je opletala z repom, ko sem molzel, in sem ji hotel samo privezati rep s pasom, mi ne bi verjel.«

Možaka sta pač zagledala v gozdu žival in ustavila, ker ju je zanimalo, za katero žival gre. »Mali suhljati« je uporabil daljnogled na puški, ker drugega ni imel. Če bi ga snel, bi bilo vse drugače. Šlo pa je za staro samico muflona (nekoč so muflone nepremišljeno naselili v Polhograjskih dolomitih).

Obrazložitev.

Omenjenega »malega suhljatega« že dolgo let poznam. In če bi bili vsi lovci taki kot on, bi bilo idealno. Med drugim je tudi ornitolog, naravo in živali pa spoštuje. Nič koliko izletov brez puške, sva opravila v divjini Trente, Velebita (v Dabarskih kukih, je bilo takrat več Velikih uharic, kot pa plezalcev!), kočevskih gozdov in drugje, kjer sva opazovala redke živali in rastlinstvo. Vsekakor je možak daleč od kakšnega »divjega lovca«.

Roku ne zamerim, če je zgodbo opisal, kakor jo je videl. No, tudi jaz pa sem napisal tisto, o čemer sem povsem prepričan.

Lep pozdrav: Matej


Davo Karničar,

Čestitke za reakcijo! in vedenje o lovopustu.

Takšni "lovci" ne zaslužijo pripadnosti svoji zvezi, zato nujno posredujte poročilo pristojnemu lovskemu inšpektorju!!!

Srečno! Davo

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27625

Informacije

Informacije