Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Načrtovanje poti

Večer, Potovanja - Božo Zorko: Z razvojem računalnikov in satelitske navigacije ter s tem povezane digitalne kartografije so se pojavili tudi programi, ki omogočajo načrtovanje poti pred domačim računalnikom.

Eden takšnih je program Quo. Kot navajajo prodajalci (več informacij najdete na http://www.kje.si), je program namenjen planincem, pohodnikom, kolesarjem, lovcem, ribičem in drugim ljubiteljem narave. Načrtovanje poti temelji na zemljevidih Slovenije v merilih 1:1,000.000, 1:250.000, 1:50.000 in 1:25.000, pomembno pa je, da si lahko načrtovano pot prenesete na dlančnik, mobilni telefon ali GPS-napravo, ki pa mora biti Garminova ali Magelanova.

Prav tako program omogoča povezovanje z drugimi načrtovalci poti, ki so na spletu, ter recimo s prijatelji, da bodo vsi vedeli, kam na pot. Poleg tega si lahko že izdelane pohodniške ali kolesarske poti, ki so jih pripravili drugi, prenesete v program Quo. Program prikaže tudi okoli 8500 kilometrov planinskih poti, ki jih vodi Planinska zveza Slovenije. Planinska zveza uporabo tega programa tudi priporoča. Zelo uporaben je program za lokalna planinska ali turistična društva, ki za obiskovalce pripravljajo predloge lokalnih izletniških poti.

Verjetno bodo uporabniki programa imeli še največ težav s prikazovanjem načrtovanih poti v prikazovalniku Google Earth. Če internetna povezava ni ravno hitra, ta dobrodošla funkcija programa rada nagaja. Žal bo tudi možnost prenosa ali povezave s ponudbo pohodniških in kolesarskih poti, ki so na straneh Slovenske turistične organizacije, bolj teoretična kot praktična. Razlog je STO, ki tem stranem posveča vse premalo pozornosti. Lepo je, da imajo na straneh marsikaj, slabo pa, ker mnoge reči niso dovolj dodelane in so zato skoraj neuporabne. Ker je na spletu vendarle nekaj bolje izdelanih predlogov poti, predlagam avtorjem programa, da vse, kar najdejo s tega področja, dodajo v rubriko "koristne povezave", ki bi lahko bila tudi na njihovi spletni strani.
 

Božo Zorko

 

Vecer.si 31.12.2009

Načrtovanje poti s programom Quo
Načrtovanje poti s programom Quo

 

 

 

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije