Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 28.12.09

Plazovne razmere, klikni za prikaz objav z oznako |razmere|Razvoj vremena - Razmere v gorah

V ponedeljek bo deloma jasno, zjutraj in del dopoldneva bo po nižinah megla. Popoldne se bo pooblačilo.
V torek bo zmerno do pretežno oblačno. Ponoči bodo lahko ponekod v zahodni in južni Sloveniji rahle padavine, deloma kot rahel sneg. Popoldne pa bo ponekod rahlo deževalo. Količina padavin bo majhna.
V sredo in četrtek bo pretežno oblačno, občasno bodo padavine. Zapihal bo jugozahodni veter. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1200 metrov.

Razmere v gorah

Vreme se je po podatkih Agencije RS za okolje, umirilo, padavine so ponehale v petek. Ohladilo se je, ničla se je spustila do nadmorske višine okoli 800 m. V visokogorju Julijcev je skupno zapadlo več kot 100 cm snega, zaradi visoke snežne meje pa je bilo pod okoli 2000 m novega snega bistveno manj.
Novi sneg se je do ponedeljka že precej sesedel in stabiliziral, večjega
plazenja ni bilo. Le s strmih pobočij so se prožili manjši plazovi že med sneženjem. Snežna odeja je mehka in rahla. Snega je po gorah malo, več le v visokogorju Julijskih Alp in deloma po vrhovih zahodnih Karavank. V Julijcih je na 1500 m do okoli 30 cm snega, na 2500 m pa okoli 210 cm. Drugod je na 1500 m od 5 do 10 cm snega.
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju Julijcev in zahodnih Karavank 2. stopnje, drugod pa 1. stopnje. Snežni plaz lahko sprožite predvsem ob večji dodatni obremenitvi na mestih z napihanim snegom. V ponedeljek bo še
suho, v torek pa se bodo predvsem v južni in osrednji Sloveniji pojavljale manjše padavine, gora večinoma ne bodo dosegle. V sredo se bodo okrepile v jugozahodni Sloveniji, prehodno se bodo lahko pojavljale tudi drugod. Meja sneženja se bo dvignila do nadmorske višine okoli 1800 m.
Količina padavin ne bo velika. V visokogorju bo zapadlo od 5 do 10 cm snega, nižje pa bo večinoma deževalo, zato bo sneg kopnel. Ničla bo v sredo na nadmorski višini okoli 2400 m.
Nevarnost snežnih plazov se bo zaradi otoplitve v visokogorju nekoliko povečala predvsem v sredo, drugod pa zaradi majhne količine snega ne bo večjih sprememb.

Bilten URSZR: 28.12.2009


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         Razmere

         vreme

         GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27531

Informacije

Informacije