Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

26. svetovno prvenstvo v gorskih tekih 2010

KGT Papež - Mira Papež: 5. septembra 2010 bo Kamnik prizorišče enega največjih športnih dogodkov v Sloveniji, saj bo KGT Papež pod okriljem AZS organiziral 26. svetovno prvenstvo v gorskih tekih, in sicer tek na Veliko planino.

Ideja za kandidaturo se je rodila na lanskem svetovnem prvenstvu v Italiji, ko je bil vodja slovenske reprezentance Dušan Papež, ki je član odbora za gorske teke pri AZS , prisoten pa je bil tudi Tomo Šarf, predsednik odbora Združenja za gorske teke pri AZS. Po odpovedi Norveške za organizacijo sta kandidaturo Slovenije pod okriljem AZS prijavila Papež in Šarf. Bruno Gozzelino, predsednik WMRA, je bil nad predlogom teka na Veliko planino navdušen. KGT Papež je v svetovni zvezi že znan zaradi odlične organizacije ekstremnega teka na Grintovec , ki velja kot odlična tekma v Grand Prix tekmovanju tako doma kot v svetu.

Takoj so se začele priprave. Organizirali smo enodnevni obisk ekipe WMRA (svetovne zveze za gorske teke ). S strani WMRA so bili prisotni predsednik Gozzelino (ITA), tajnik Woods (GBR), Hobbs (USA), Balico (ITA); AZS je zastopal direktor, g. Boris Mikuž, organizator Dušan Papež in Tomo Šarf, predsednik odbora Združenja za gorske teke. Sestali so se tudi z Antonom Tonetom Smolnikarjem, županom Občine Kamnik, ki je obljubil moralno in finančno podporo velikemu športnemu dogodku, saj bo prireditev velika promocija tako za Kamnik kot Slovenijo. Ogledali so si vse ključne lokacije posameznih dogodkov.

Start teka na Veliko planino bo pri OŠ Stranje. Prehodili so tudi traso proge od starta do cilja: proga bo potekala po tradicionalni poti do cerkvice Sv. Primoža, se nadaljevala po planinski poti preko Pasjih pečin mimo planšarskega naselja do cilja na vrhu Gradišča . Dolžina proge za člane bo dolga 12 km. Start za članice in mladince bo na Prelesju , za mladinke pa na Kisovcu. Nad progo, okolico in lepoto Velike planine so bili navdušeni, saj se je v tistih jesenskih dneh planina preoblačila v čudovite jesenske barve in se kopala v soncu. Ogledali so si tudi srednjeveški Kamnik in bili navduševali nad njegovimi znamenitostmi. Glavni trg naj bi bil prizorišče otvoritvene in zaključne slovesnosti s pripadajočim protokolom in častnimi gosti. Ekipa WMRA je bila z videnim izredno zadovoljna.

KGT Papež je do kongresa atletike v Budimpešti pripravil vlogo za kandidaturo s prospektom, s katerim so bili zelo zadovoljni. Po šmarnogorskem teku so si traso ogledali še najboljši gorski tekači sveta, saj jim pomeni velik izziv za prihodnje svetovno prvenstvo. Pripravili smo tudi obširno študijo o organizaciji prireditve z zgodovino gorskega teka v svetu in Sloveniji, se natančno seznanili s pravili o organizaciji svetovnega prvenstva, sestavili častni organizacijski in tehnični odbor, predstavili prizorišča , izvedbo tekmovanja, logistiko, promocijo v medijih in predviden proračun.

Pričakujemo namreč okoli 43 ekip iz različnih držav sveta, okoli 400 najboljših tekačev sveta, ki jih bo organizator gostil tri dni v prenočitvenih kapacitetah v bližnji okolici Kamnika. Tudi vsa logistika v zvezi s prevozi na prizorišče protokola in tekme so v domeni organizatorja. Tako velik dogodek, kot je svetovno prvenstvo, pa je povezan tudi s zahtevnim protokolom, ki bo obsegal otvoritveno in zaključno slovesnost , potekali pa bosta na Glavnem trgu. VIP sprejem (ekip, častnih gostov), kongres WMRA in tehnični sestanek ekip pa bo v Domu kulture v Kamniku.

Vlogo za kandidaturo smo posredovali tudi krovni organizaciji AZS, ki je vlogo ugodno rešila, prav tako tudi Ministrstvo za šolstvo in šport. Prireditev bo ogromen finančni zalogaj (okoli 200 000€), zato smo pripravili tudi podroben sponzorski program za pridobitev sponzorjev in donatorjev prireditve, saj se sedaj oblikujejo proračuni in delijo sredstva za leto 2010.

V prireditev je bilo vloženo že veliko dela, vključenih je veliko ljudi in organizacij . Dušan Papež se kot predsednik prireditve zaveda veličine in pomena prireditve na svetovnem nivoju, dela in sredstev, ki jih bo potrebno pridobiti. Zagotavlja, da bo prireditev v organizaciji KGT Papež kvalitetna športna prireditev, ki bo odmevna tako doma kot v svetu.

Mira Papež - foto: Boris Štupar

 

 

 

 

Nad progo, okolico in lepoto Velike planine so bili navdušeni (KN)

G-L: Gorski tek na Veliko planino

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27643

Informacije

Informacije