Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

V gorah več ponesrečenih

Primorske novice - Tina Kodre: V gorah so letos zabeležili 24 odstotkov več nesreč kot lani, število ponesrečenih se je dvignilo kar za 38 odstotkov. Tolminska gorska reševalna služba je poleg bohinjske letos opravila več kot šestdeset reševalnih akcij. Štirideset odstotkov več reševanj kot lani so imeli bovški gorski reševalci.

SLOVENIJA Za varnost v gorah so pomembni oprema, znanje in kondicija
V gorah več ponesrečenih

V gorah so letos zabeležili 24 odstotkov več nesreč kot lani, število ponesrečenih se je dvignilo kar za 38 odstotkov. Tolminska gorska reševalna služba je poleg bohinjske letos opravila več kot šestdeset reševalnih akcij. Štirideset odstotkov več reševanj kot lani so imeli bovški gorski reševalci.

"Reševalnih akcij smo letos imeli še enkrat več kot ostale postaje, in sicer 68, od tega smo v polovici primerov reševali padalce," je pojasnil Miljko Lesjak iz tolminske gorske reševalne službe. Dodal je še, da turizem na tolminskem prispeva svoje, padalcev je vsako leto več in to je potrebno upoštevati.

Večkrat kot v letu 2008 so letos pohiteli na pomoč v visokogorje tudi bovški gorski reševalci - 33 krat. "Imeli smo za štirideset odstotkov več reševalnih akcij. Od tega je bil samo en padalec," je povedal Marko Matajurc, načelnik GRS Bovec.

Letos je v slovenskih gorah umrlo 44 ljudi, od tega je bilo 23 gornikov, 443 ljudi pa se je ponesrečilo. "Večina udeleženih v nesrečah je še vedno gornikov, vendar je v porastu (40 odstotkov) delež tistih ponesrečencev, ki se z gorništvom niso ukvarjali. Tu gre predvsem za posledice ukvarjanja z adrenalinskimi športi, sledijo delovne in avtomobilske nesreče," je na včerajšnji novinarski konferenci pojasnil lani Bele, predsednik komisije za informiranje in analize pri gorski reševalni zvezi.

Zato so bili bolj obremenjeni tudi gorski reševalci. Zaradi večjega števila nesreč so letos prvič vse dni v tednu, in ne le čez vikend, uvedli dežurstvo ekipe na Brniku, ki jo sestavljajo letalec reševalec, letalec zdravnik in dežurna ekipa helikopterja. "Da je bila odločitev pravilna, priča 85 akcij, ki so jih izvedle omenjene ekipe," je povedal Bele.

Ključna za varnost v gorah je primerna oprema, saj je v gorskem svetu pozimi večja nevarnost za zdrs, so opozorili ob začetku zimske sezone. Gorski reševalci priporočajo namestitev štirizobnih derez na obutev, pri gibanju v visokogorju oziroma nad gozdno mejo pa je potrebno uporabiti dvanajstzobne dereze, ki pokrijejo čevelj v celoti. Prav tako je pomembno imeti s seboj cepin, ki ga je še bolj pomembno znati uporabljati.

"Na 2000 metrih je od petdeset do sedemdeset centimetrov snega. Sneg je suh in večja je nevarnost snežnih plazov," je opozoril Matajurc in dodal, da so gore pozimi sicer precej obiskane, čeprav je oktobra in novembra običajno zatišje. "Kakšen turni smučar se že pojavi, je pa bilo v zadnjem času kar mirno. Decembra se obisk v gorah poveča," je še pojasnil Matajurc. Poleg opreme, ki je potrebna pri reševanju gornika, ki ga je zasul plaz, so na včerajšnji novinarski konferenci predstavili tako imenovano snežno blazino. Slednja omogoča povečano plovnost v snežnem plazu in s tem tudi možnost preživetja.

Gorski leševalci so še opozorili, da je poleg primerne opreme in znanja pozimi v gorah pomembna tudi ustrezna telesna pripravljenost.

Na Ladrskem vrhu so tolminski gorski reševalci v sredo zvečer pohiteli na pomoč 41-letnemu domačinu, ki si je poškodoval glavo. Med hojo mu je zdrsnilo, padel je čez skalo dvajset metrov v globino in za nekaj časa obležal nezavesten. Gorski reševalci so ga oskrbeli in prenesli v dolino, kjer so ga prevzeli reševalci nujne medicinske pomoči iz Tolmina.

TINA KODRE

  04.12.2009

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27531

Informacije

Informacije