Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

41. Seja stalnega odbora Alpske konference

MOP: Prva seja v okviru slovenskega predsedovanja Alpski konvenciji.

Ljubljana, 29. oktober 2009 - Včeraj 28., in danes 29. oktobra je na Brdu pri Kranju pod vodstvom dr. Darija Krajčiča, generalnega direktorja Direktorata za okolje Ministrstva za okolje in prostor in predsedujočega Stalnemu odboru Alpske konference v obdobju 2009 - 2011, potekala 41. seja Stalnega odbora Alpske konference.



Seja je prva v okviru slovenskega predsedovanja Alpski konvenciji. Sledile ji bodo še tri: marca 2010, oktobra 2010 in marca 2011. Slovenija bo predsedovanje Alpski konvenciji končala marca 2011.

Poleg obravnave poročil delovnih skupin in platform (za področje voda, UNESCO svetovna dediščina, demografija in zaposlovanje, promet, ekološko omrežje, velike zveri, naravne nesreče) je bila v ospredju razprava o prilagajanju podnebnim spremembam in blaženju njihovih posledic v alpskem prostoru. Prilagajanje podnebnim spremembam in blaženje posledic podnebnih sprememb v alpskem prostoru je, poleg spodbujanja izvajanja Alpske konvencije na regionalni in lokalni ravni, ozaveščanja o razvojnih potencialih alpskega prostora ter spodbujanja regionalnega sodelovanja in mednarodnih gorskih partnerstev, ena izmed prioritetnih vsebin slovenskega predsedovanja.
Na posebnem težiščnem seminarju, ki ga je vodil mag. Emil Ferjančič, vodja slovenske delegacije v Stalnem odboru, so pogodbenice predstavile nacionalne strategije s področja podnebnih sprememb in ukrepe za njihovo izvajanje. Zaključki in sporočila iz razprave na težiščnem seminarju predstavljajo osnovo za razpravo in dogovor glede izvajanja Akcijskega načrta za podnebje v Alpah, ki so ga ministri podpisnic Alpske konvencije, sprejeli na X. Alpski konferenci marca 2009 v Evianu. Na težiščnem seminarju je ob predstavitvi nacionalne strategije prilagajanja in blaženja posledic podnebnim spremembam Slovenija predstavila tudi novoustanovljeno Službo Vlade RS za podnebne sprememb. Vodja službe, dr. Jernej Stritih, je ob tej priložnosti predstavil prioritetne naloge službe in izpostavil možne povezave z Alpsko konvencijo in izvajanjem Akcijskega načrta za podnebje v Alpah.

Slovensko predsedstvo je v prizadevanjih približati Alpsko konvencijo prebivalcem, ki bivajo, delajo ali obiskujejo alpski prostor, sejo stalnega odbora zaključilo z dogodkom »Tek pod Alpami«. Tek okoli Brda pri Kranju, ki se ga je udeležilo več kot 70 ljudi, je slovensko predsedstvo organiziralo v sodelovanju s Stalnim sekretariatom Alpske konvencije in Tajming-om Ljubljana.

Kontaktna oseba za projekt slovenskega predsedovanja Alpski konvenciji: mag. Tanja Bogataj (tanja.bogataj(at)gov.si).

Služba za odnose z javnostmi
Ministrstvo za okolje in prostor

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27637

Informacije

Informacije