Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se – 28.10.09

Delo, Trip - Žiga Černe: Sporočite podatke za Koledar rekreacije 2010! - Po trasi nekdanje ozkotirne železnice - Povabilo na jesenski pohod na Javornik - Za hrbet Aljaževega kipa

Sporočite podatke za Koledar rekreacije 2010!
Vir naših rednih napovednikov prireditev je celoletni koledar, kjer so na enem kraju zbrane (skoraj) vse turistično-športne in športnorekreativne prireditve za tekoče leto. A koledarju se počasi izteka rok trajanja. Organizatorje torej vabimo, da sporočijo podatke o načrtovanih prireditvah v letu 2010. Za osnovni in brezplačni vpis so potrebni vsaj: ime prireditve, športna panoga, datum, kraj prireditve, kakšna osnovna podrobnost o njej, kdo je organizator in seveda še čim več kontaktnih podatkov (telefon, mobilec, e-pošta, spletna stran, fejsbuk). Vse skupaj zapišite in pošljite po e-pošti na koledar@rekreacija.si do konca novem--bra. Informacije: 041 537 097.

Po trasi nekdanje ozkotirne železnice
Na prvem tokratnem izletu vas bodo že v četrtek, 29. oktobra, planinci iz ljubljanskega društva Pošte in Telekoma od tri do štiri ure vodili med manj znanimi ostanki naše tehnične dediščine na Notranjskem. Tam boste iskali sledi načrtovane avstro-ogrske širokotirne železnice, ki sojo želeli postaviti med Logatcem in Gorico. Gradnja je potekala v letih 1917 in 1918 in je bila ustavljena po razpadu avstro-ogrske monarhije. Ogledali si boste napol izkopan predor pri Godoviču, ki so ga italijanski okupatorji med 2. svetovno vojno spremenili v utrdbo (ne pozabite na baterijsko svetilko). Po vrnitvi na plan se boste sprehodili po nekdanji Napoleonovi cesti, ki je bila kasneje spremenjena v ozkotirno železnico »Feldbahn«, do idrijskega rudnika. Še zdaj vidna trasa proge je najprej speljana skozi gozd, v drugem delu pa se po strmem bregu nad reko Zalo spušča proti Idriji. Vrnili se boste do avtobusa, ki vas bo odpeljal v gostišče Metka na Črnem Vrhu, kjer seje pred davnimi leti, med potovanjem v Trst, naužil dobrot sam prestolonaslednik Ferdinand. Zbor za odhod bo naglavni avtobusni postaji v Ljubljani (postajališče 29), odhod pa ob 8. uri. Strošek izleta bo 16 evrov, obvezna pa je prijava. Informacije: 01/431 6114, 041 696 925, www.pdrustvo-ptlj.si

Povabilo na jesenski pohod na Javornik
Tudi s to napovedjo vas vabimo na črnovrško planoto. Zadnji dan oktobra bo namreč hkrati zadnji letošnji za redno obratovanje Pirnatove koče pod Javornikom, na vrh druge najviše ležeče točke Idrijskega hribovja (višji od Javornika je sosednji Streliški vrh s 1264 metri) pa se boste povzpeli po eni izmed dveh poti. Zbor za prvo bo ob pol osmih v Idriji, proti razglednemu cilju pa boste krenili po Rakah in »Starem strugu« do Vojkove plošče, na Zadloško planoto, čez Špičasti vrh (1128 metrov) in še čez Čelkov vrh (1106 metrov). Pot ni zahtevna, je pa dolga, saj s krajšimi postanki traja približno osem ur. Manj vzdržljivi se lahko po-hodnikom priključijo v Idrijskem Logu, Zadlogu, na Špiča-stemu vrhu ali pri Kampelcu. Informacije: 051 440 504, igor,bonca@bass.si Z druge strani Javornika boste v soboto šli v družbi planincev iz društva Križna gora, ki bodo sta rta I i ob 7.15 iz Gradišča nad Vipavo. Na vrh boste prisopihali po osmih urah hoje po znameniti Gradiški turi, prek Abrama na Nanosu (890 metrov), čez Podkraj, do Strelic (1135 metrov) in čez Nemce nad Vodicami. Za poho-dnike iz obeh smeri velja, da vam bodo v koči pripravili družabno srečanje ter brezplačna čaj in enolončnico. Informacije: 041 724 865.

Za hrbet Aljaževega kipa
Tudi po gorenjskem koncu boste 31. oktobra imeli priložnost hoditi. Tokrat vam bodo to vodeno in brezplačno omogočili člani gorniškega kluba Karavanke. Cilj bo vrh nad Dovjem Borovje (1476 metrov), od koder se ponuja čudovit pogled na vasi spodaj, na dolino Vrata in seveda tudi na Triglav in Škrlatico. Zbor bo ob pol enih popoldne pred gostiščem Aljažev hram pod vasjo Dovje, od tam pa boste vzeli pot pod noge po neoznačeni poti na vrh. Tura ne bo zahtevna, vseeno pa pridite oboroženi z vsaj povprečno telesno kondicijo. Hodili boste približno štiri ure in pol. Informacije: 04/586 20 11.

Žiga Černe

www.delo.si   28.10.2009

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije