Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bo Vršič do pomladi sploh še prevozen?

Dnevnik - : Letošnja rekonstrukcija kilometra ceste traja kar dva meseca, sredi novembra je lahko že huda zima

Konec letošnjega aprila je bilo ponekod na Ruski cesti čez Vršič tudi osem metrov snega. Cesta je bila nato poleti več kot štiri mesece odprta, zdaj pa so jo znova zaprli zaradi vzdrževalnih del. Prejšnja leta so kilometer ceste (kolikor ga obdelajo vsako leto) popravljali več kot teden dni, letos pa so se strokovnjaki odločili za temeljito rekonstrukcijo ceste na odseku mimo Ruske kapelice, zato bodo dela trajala do sredine novembra.

   
 

Ruska cesta čez Vršič je zaprta in lahko se zgodi, da bo tako vse do pomladi. Za zdaj velja »prijateljski« dogovor, da čez prelaz občasno spustijo kakšen avtobus v Trento, uradno pa tak dogovor ne obstaja. (Foto: Primož Knez)

 

Podnevi velja popolna zapora ceste, ponoči delna, cestarji se trudijo, da bi najbolj zahtevna dela končali v mesecu dni in takrat tudi podnevi cesto le delno zaprli. Od konca oktobra (ali že prej) je na Vršiču lahko že huda zima z metrskimi snežnimi zameti, takrat bo cesta tako ali tako zaprta zaradi nevarnosti snežnih plazov. Bo tako vse do pomladi?

Vodja rekonstrukcije pri Cestnem podjetju Kranj Jure Markič je pojasnil, da so letošnja gradbena dela na Ruski cesti posebno zahtevna: "Odkopljemo 70 centimetrov ceste, zamenjamo ves gramoz in preostalo stabilizacijo ter šele nato položimo nov asfalt. Praktično naredimo novo cesto. Prav zdaj smo na zelo strmem odseku pri Mihovem domu, rušimo polovico ceste, na preostalem delu so stroji, zato je zares neprevozna. Delamo na treh koncih hkrati z vso mehanizacijo in petnajstimi ljudmi. Razmere za gradnjo so idealne, če bo le vreme zdržalo, bi dela lahko v mesecu dni dokončali toliko, da bi lahko potekal vsaj enosmerni promet," je pojasnil Jure Markič, ki je že tri desetletja cestni operativec na Vršiču in se rad pošali, da zaključka rekonstrukcije ob tej "vnemi" verjetno ne bo dočakal. Ruska cesta je namreč dolga 16 kilometrov, doslej jih je za obnovo prišlo na vrsto dobrih pet, še precej jih ostane...

Z Direkcije RS za ceste so sporočili, da so dela vredna skoraj pol milijona evrov, saj gre za odsek regionalne ceste, ki je v zelo slabem stanju in ga ni več mogoče preplastiti z vzdrževalnimi deli. "Zato bomo morali izvesti zahtevnejša gradbena dela na sanaciji zgornjega ustroja, to je stabilizacija, ter urediti tudi odvodnjavanje na celotnem delu. Brez teh del bi cesta hitro propadla, saj se stanje na njej iz leta v leto močno poslabšuje," menijo na Direkciji za ceste.

Glede dolgoročne rešitve oziroma prevoznosti ceste na Vršič vse leto se, kot pravijo na Direkciji za ceste, pripravlja javni razpis za pridobitev projektne dokumentacije za zagotovitev prevoznosti te ceste.


Dogovor Trentarjev z Gorenjci za avtobusni prevoz

Zaradi stalne zapore čez Vršič imajo največ težav prebivalci Trente in tamkajšnji turistični delavci. "Z izvajalcem del smo se korektno dogovorili, da nam najavljene avtobuse spustijo čez zaporo. Problem nastane, ker je cesta zaprta za ves preostali promet. Za ta letni čas to sicer ne pomeni velike izgube, je pa res, da še tisti avtobus, ki bi slučajno prišel, ne more skozi. Znaki so postavljeni tako, da ljudi odvračajo, da bi šli skozi. Problem ni v izvajalcu, ampak v Direkciji RS za ceste, ki daje dovoljenja za zapore. Vselej pa daje dovoljenja za popolne zapore, namesto da bi, kot povsod drugje, dovolila le postavitev delne zapore," je zaradi zapore na kranjskogorski strani vršiške ceste nezadovoljen Marko Pretner, vodja informacijskega centra TNP v Trenti. Pravi še, da čiščenje Vršiča čez zimo ni problem za turizem, ampak za domačine. "Če gre turist enkrat po drugih cestah in naredi 20 kilometrov več, ni problem. Problem je, če mora lokalno prebivalstvo to početi vsak dan. Vsaka zapora nam prinaša veliko gospodarsko škodo." Na Cestnem podjetju Kranj nam uradno informacije o dogovoru s Trentarji niso potrdili, na Direkciji za ceste pa so dodali, da o tem ne vedo ničesar. jal


23.09.2009

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Bo Vršič do pomladi sploh še prevozen?"

Franci Habjan,

Moram dodati, da so delavci zalo prijazni in kljubl zapori spustijo avtomobile mimo. No, vsaj danes je bilo tako.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27666

Informacije

Informacije