Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček – 30.08.09

Nedeljski dnevnik: Vsega po malem/

Za mesec september bi lahko na kratko rekli, da nam bo, v vremenskem smislu seveda, prinesel vsega po malem. To pomeni, da bomo imeli nekaj lepega vremena, nekaj nestabilnega in nekaj dežja. Za mesec avgust lahko že rečemo, da se je, če mislimo na poletje, dobro izkazal. Imeli smo kar veliko lepega vremena, prinesel pa nam je tudi nekaj vročih dni. To so dnevi, ko se termometer povzpne na 30 in več stopinj Celzija. Tudi v Ljubljani je bilo nekaj takih dni.

Če se nam naš Herschlov vremenski ključ ne bo izneveril, potem nam bo prva septembrska polna luna prinesla nekaj lepega vremena. Lunin zadnji krajec, ki bo nastopil 12. septembra, je žal kar precej muhast. Verjetno nam bo prinesel padavine in tudi nekaj dni hladnega vremena. Če bo tako, potem se bomo že začeli poslavljati od letošnjega poletja, medtem ko bo koledarsko poletje nastopilo 22. septembra ali po slovensko kimavca.

Naši predniki so dobro vedeli, da je včasih v septembru lahko že kar hladno. Zato je nastal naslednji ljudski pregovor: "Mala maša (8. septembra) za suknjo vpraša.« Mi ob tem upajmo, da ne bo povsem tako. Lunin mlaj (od 18. dne naprej) nam lahko prinese nekaj lepega vremena, vendar le v primem, če bodo takrat nad nami pihali vetrovi iz severne ali zahodne smeri. Ob morebitnih južnih ali jugozahodnih vetrovih nas čaka dež. Konec meseca,.ko bo nastopil prvi lunin krajec, bo morda spet nekaj dežja in s tem tudi uvod v kisle jesenske dni. "Kakršno vreme o kimavca mlaji (za mlaj že vemo, kdaj nastopi), takšno je vso jesen najraji.« September ali kimavec naj bi nam tudi povedal, kakšno vreme nam bo v prihodnjem letu prinesel sušec ali marec. Pregovor namreč pravi: "Kakršen kimavec, takšen bo sušec. « Kdor ima možnost, naj opazuje, kdaj se bodo začeli seliti ptiči, kajti tudi okoli tega imamo svoj pregovor: "Če se zgodaj selijo ptiči, bo huda zima o božiči.«
 

  30.08.2009

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27531

Informacije

Informacije