Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pohorje preplavili kolesarji

Večer - Igor Selan: Na najbolj množičnem netekmovalnem kolesarjenju v Sloveniji, že tretji prireditvi Comtron bike ride Pohorje, se je v nedeljo zbralo kar 1458 kolesarjev.

Udeleženci prireditve na Arehu so lahko izbirali med progama, dolgima 31 in 49 kilometrov, ki potekata na nadmorski višini med 1000 in 1400 metri. "To ni dirka, ampak rekreativno kolesarjenje. Vsakdo lahko kolesari v svojem tempu," je povedal vodja prireditve Darko Pukl iz Mediaeventa. Vsi udeleženci prireditve so sodelovali tudi v nagradni igri, prvo nagrado, notesnik HP, pa je tokrat dobil Jože Čeh z Raven na Koroškem.

Živahno je bilo tudi pri Bellevueju, kamor je po dveh urah z monociklom prikolesaril večkratni svetovni in Guinnessov rekorder Jože Vōrōš. Tudi ta prireditev je bila netekmovalne narave, njen namen je bil voznike opozoriti na pomen varne vožnje.


Igor Selan

------------------------------------------------------------
 

Kolesarjev polno  Pohorje

Da je kolesarstvo eden najbolj priljubljenih športov med Slovenci, ne dokazujejo le opozorilne table Pozor - kolesarji, ki po novem na večjo previdnost opozarjajo voznike avtomobilov na cesti Hoče-Areh, ampak tudi kar dve množični kolesarski prireditvi, ki sta bili to nedeljo na Mariborskem in Hoškem Pohorju.

Na Arehu kar 1500 kolesarjev

Že 3. Comtron bike ride Pohorje v organizaciji Mediaeventa je tokrat na Areh, kjer sta bila start in cilj prireditve, privabil kar 1458 kolesarjev, večinoma iz Slovenije, medtem ko so za mednarodni pridih poskrbeli Hrvati, Avstrijci in Italijani. Večina, 962 kolesarjev, se je odločila za daljšo, 49 kilometrov dolgo razdaljo med Arehom, Klopnim vrhom, Osankarico in Tremi kralji, 496 pa jih je kolesarilo na krajši, 31-kilometrski razdalji. "Ne gre za dirko, ampak za rekreativno kolesarjenje. Kljub temu je dolga trasa namenjena bolj aktivnim kolesarjem, krajša pa rekreativcem," je povedal vodja prireditve Darko Pukl iz Mediaeventa in nanizal še nekaj statističnih podatkov. "Povprečna starost udeležencev je znašala 34,3 leta, s 57 leti je bila najstarejša udeleženka Marija Poteko, Leon Lešnik kot najstarejši udeleženec jih je štel še dvajset več. Najmlajši kolesar je bil s sedmimi leti Domen Raušl, najmlajša štiričlanska družina je bila družina Podrepšek - Šeruga, par z največjo razliko v telesni višini, ta je znašala kar 31 cm, pa je bil zakonski par Žgajnar." "Z možem zelo veliko kolesariva, do Bellevueja se odpraviva praktično vsako nedeljo. Kljub temu da ne kolesarim rada v gneči, sva se, ko sva videla najavo dogodka v Večeru, prijavila in v dogodku tudi uživala," je povedala Mojca Žgajnar. Vsi omenjeni so prejeli tudi nagrade, glavne nagrade, notesnika HP, pa se je tokrat razveselil Jože Čeh z Raven na Koroškem.

Do Bellevueja kar z monociklom

Nekoliko manj živahno je bilo pri Bellevueju, kamor je na monociklu iz Hoč, po približno dveh urah vožnje, prikolesaril večkratni svetovni in Guinnessov rekorder Jože Vōrōš. Prekmurec, ki se po operaciji kolena na monocikel vrača le kot rekreativec, je po vzponu na Pohorje povedal: "Glede na to, da sem opustil tekmovanja, sem se odločil, da bom skozi šport skušal vplivati na širšo javnost in določene organizacije, da bi mi pomagale zbirati finančna sredstva za otroke, ki so izgubili starše v prometnih nesrečah ali pa bili v njih sami udeleženi. Naslednji projekt bo tako kolesarjenje iz Bruslja v Maribor, če država ne bo izpolnila obveznosti, o katerih smo se delno že dogovorili, pa bomo projekt preselili v Ljubljano, kjer se bom stokrat zapored vzpel na Ljubljanski grad. Tam bi predstavili tudi prekmursko kulinariko in tako zbirali sredstva za otroke." Vōrōša je na cilju pozdravila tudi mis Slovenije 2007 Tadeja Ternar: "Tukaj sem tako zaradi promocije Prekmurja kot zaradi promocije varne vožnje. Z Jožetom pri tovrstnih projektih sodelujeva že dlje časa, ne nazadnje tudi ta nosi naslov Vozniki, pozor, tudi počasi se daleč pride."

Na prireditvi so nastopili tudi ljudski pevci in godci Gorički lajkoši in kantavtor Vedran Franc Husar, prireditev pa so pomagale organizirati Terme Maribor: "Z namenom promocije kolesarstva na Pohorju. Da pokažemo, da je Pohorje kolesarjem dostopno in da so tukaj dobrodošli," je povedala pomočnica direktorja hotelov Habakuk in Bellevue Lidija Kolarič.

Igor Selan
 

 

Množica kolesarjev je včeraj preplavila Pohorje.

(Sašo Bizjak)
Množica kolesarjev je včeraj preplavila Pohorje.
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vecer.si 03.08.2009

 Jože Vōrōš

(Sašo Bizjak)
Jože Vōrōš

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije