Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Žičnica na Veliko planino spet dela

30.07.2009

 

petek, 31. julij 2009, ob 05:29, Boris Kumer, ogledov: 1861

Dnevnik - : Že v soboto naj bi se na planini sankali, deskali in vadili tek na smučeh, kajpak na plastični podlagi

   
  Obiskovalcem poleg svežega planinskega zraka ponujajo tudi pokušnjo domačega sira kar pri pastirjih in tudi krajše ali daljše pohode ter gorske kolesarske ture. (Foto: Jaka Adamič/dokumentacija Dnevnika)  

Danes opoldne bodo ponovno pognali nihalko na Veliko planino, ki ni obratovala vse od začetka maja. Direktor družbe Zaklad narave Velika planina Marijan Skornišek je povedal, da so v tem času opravili vsa potrebna obnovitvena dela na pogonskem sistemu in namestili sistem monitoringa pogonskega sistema, ki sproti spremlja delovanje motorjev.

Merijo temperaturne spremembe, vibracije, šume in podobne parametre, ki vnaprej naznanjajo spremembe oziroma opozarjajo na možne okvare na ležajih, gredeh... "Parametre ne spremlja le naš strojnik, prek računalniške povezave jih lahko namreč kadar koli spremljajo tudi ustrezne institucije, ki nadzorujejo delovanje žičniških sistemov," še pravi Marijan Skornišek. Takšen sistem naj bi imeli, pravi Skornišek, tudi jedrska elektrarna Krško in še nekaj podjetij, v žičniškem sistemu pa naj bi bila to pri nas novost.

Nihalka bo do sredine septembra obratovala vsak dan vsako polno uro od 8. do 18. ure oziroma do 20. ure med konci tedna. Prav tako bo vsak dan obratovala tudi dvosedežnica Šimnovec. Do konca tedna nameravajo obogatiti tudi poletno ponudbo, saj že pripravljajo poletno progo za tek na smučeh ter sankanje in deskanje na plastični podlagi. Vse proge bodo v bližini spodnje postaje sedežnice oziroma vlečnice Jurček. Tekaška proga bo dolga okoli sto metrov in široka pol metra, sankaška pa bo široka en meter. "Proge moramo usposobiti do sobote, takrat imamo namreč že najavljeno skupino 30 Dancev, ki jih bodo preizkusile," je povedal Skornišek.

Ob vznožju Jurčka so uredili tudi otroško igrišče, ob spodnji postaji nihalke, ki so jo lepo uredili, prebarvali in kultivirali del gozda, pa so uredili avtokamp, ki je kar dobro obiskan, pravi direktor. Obiskovalcem planine poleg svežega planinskega zraka ponujajo tudi okusno pokušino domačega sira kar pri pastirjih, pa tudi krajše ali daljše pohode ter gorske kolesarske ture. Odprta sta Preskarjev pastirski muzej in gostišče Zeleni rob, kjer gostom postrežejo z domačimi dobrotami.

Seveda se družbi trimesečni izpad obratovanja nihalke zelo otepa, vendar bi se lahko, napoveduje direktor, po izjemno uspešni zimski sezoni in ugodnem nadaljevanju poletne sezone ob lepem vremenu "izvlekli" in leto končali brez pretresljivih izgub. V času, ko nihalka ni obratovala, je bil obisk precej skromnejši kot prejšnja leta, a planina kljub temu ni samevala.

Kar zadeva hotel Šimnovec, so načrte za obnovo to poletje prav zaradi okvare opustili, kako naprej, pa se še niso odločili, saj so načrti odvisni od dolgoročnih načrtov. Lastnik jim namreč hotel ponuja v brezplačni najem, a bi morali vanj vložiti od 30.000 do 40.000 evrov, kar bi lahko kasneje uveljavljali kot kupnino, če bi ga seveda kupovali, je pojasnil direktor.


Počitniške ugodnosti

Tako kot v zimskem času so na planini poskrbeli za posebne počitniške ugodnosti za kamniške otroke tudi v poletnih mesecih. Tako otrokom do 10. leta starosti s stalnim prebivališčem v občini Kamnik ponujajo brezplačno vozovnico za nihalko ali brezplačno vozovnico za nihalko in sedežnico, ki jo lahko skupaj s starši ali spremljevalci ob potrebnem dokazilu prejmejo na blagajni na spodnji postaji nihalke.


eXTReMe Tracker