Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kajaki, potovalni kajaki, kanuju, mini rafti in rafti

Večer, Potovanja - Vasja Košti: Za uporabo na jezerih in rekah z mirno vodo so najprimernejši in najhitrejši kajaki ...

… Na tržišču je več modelov iz raznovrstnih materialov različnih proizvajalcev. Kajaki so lahko gumijasti in napihljivi ali iz trdnejših materialov, v zadnjem času največkrat iz polietilena.

Lahko so eno- ali dvosedi. V zadnjem času so vedno bolj priljubljeni potovalni kajaki. So daljši od kajakov, namenjenih veslanju po rečnih brzicah, so tudi hitrejši in stabilnejši od "divjevodaških bratov". Uporabljamo jih lahko tudi na večdnevnih potovanjih, saj imajo eno ali dve zaprti komori, kamor lahko spravimo šotor, osebno prtljago, hrano, vodo in druge stvari, ki jih potrebujemo za večdnevno avanturo v naravi. Od kajakov jih razlikuje tudi kobilica, s katero so čolni veliko bolje vodljivi.

Za veslanje po mirnih rekah in jezerih so primerni tudi kanuji. V njih je navadno prostora za dve do štiri osebe, v zadnjem času pa so vse bolj priljubljeni mini rafti. Gre za pomanjšano, krajšo in ožjo različico velikega rafta. Mini raft odlikuje stabilnost, primeren pa je tudi za veslanje po rečnih brzicah. Je napihljiv, spravite ga lahko v prtljažnik avtomobila, primeren pa je tudi za večdnevne izlete po rekah. Sicer nima posebnih komor za prtljago, na njem pa je dovolj prostora, da lahko vanj vzamemo tudi nepremočljive vreče za prtljago ali sod, v katerega zložimi vse potrebno za potovanje. Odlika mini raftov je tudi ta, da z njim na vodi ni treba biti tako pazljiv kot s polietilenskimi plovili. Trk ob skale mu ne more do živega, zato je primeren tudi za tiste, ki veslanja še niso najbolj vešči.

Vasja Košti

V eni od mrtvic, ki so raj za ptice
Božo Zorko
V eni od mrtvic, ki so raj za ptice
 
-----------------------------------------------------------------------

Malečnik - Ptuj

Na slovenskem delu reke Drave je veslaško gotovo najbolj zanimivi del med Malečnikom in Ptujem. Lena Drava se na tej 20 kilometrov dolgi poti nekajkrat prelevi v prav poskočno reko z brzicami, ki terjajo kar nekaj veslaškega znanja, nepazljivost je hitro lahko kaznovana s trkom ob obrežje ali prevračanjem čolna. Začetnikom odsvetujemo plovbo v dnevih po močnem deževju, saj se lahko Drava iz pohlevne rečice hitro spremeni v deročo in nevarno reko.

Ta del Drave se da prepluti s kajaki, mini rafti in rafti, ob zadovoljivem obvladanju veslaških veščin tudi s kanuji.
 

Vasja Košti
 



 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Vecer.si 30.07.2009

 Dravski galeb

(Božo Zorko)
Dravski galeb
Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije