Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kolenčeva lipa

na Ljubnem ob Savinji odslej tudi s predstavitveno tablo

Danes, v sredo, 29. julija, ob 19.30 bo pri Kolenčevi lipi svečan dogodek, ki ga pripravljajo Občina Ljubno, celjska območna enota Zavoda RS za varstvo narave in krajevna enota Ljubno ob Savinji Zavoda za gozdove.
Otvoritev informacijske table ob naravni vrednoti Kolenčevi lipi je namenjena počastitvi občinskega praznika Občine Ljubno ter 49. tradicionalnega Flosarskega bala. Dogodek bo na dvorišču domačije, p.d. pri Kolenci, v neposredni bližini Kolenčeve lipe. Prisluhnili bomo pesmi o lipi, pozdravili nas bodo lastnik, predstavniki treh inštitucij ter se ohladili ob »ledenem« čaju cvetov kolenčeve lipe.

Kolenčeva lipa je bila na podlagi strokovnih kriterijev spoznana in določena za naravno vrednoto lokalnega pomena v Občini Ljubno. Raste na vrtu večjega posestva (lastnik je g. Ermenc). Njen obseg je 472 cm, njen premer je 150 cm, visoka je 17 metrov. Po pričevanjih domačinov so jo zasadili pred približno 150 leti, kot simbol slovenstva. Zaradi dobrih rastiščnih pogojev se je lipa razrasla v mogočno drevo, a je bila v neurju leta 1979 močno poškodovana - ostala je brez glavnega vrha. Kljub tej nesreči si je dobro opomogla, se do danes lepo obrasla in ponovno daje senco ob vročih dneh. Ob cvetenju privablja s svojimi značilnimi prijetnimi vonjavami, ki vabijo, da naberemo njeno cvetje, ki nas pozimi lahko pogreje in celo pomaga pri prehladu.

Lipa je do štirideset metrov visoko in kar do pet metrov debelo listopadno drevo, deblo je ravno in pravilno, koreninski sistem ima močno razvit, še posebej so močne stranske korenine. Mladi poganjki so sprva dlakavi, pozneje olivno zeleni, na svetli strani tudi rdeče rjavi in gladki. Dobro uspeva na globokih, apnenih, zračnih, dovolj vlažnih in z mineralnimi hranili bogatimi tlemi. Cveti junija in v prvi polovici julija. Je srednje in južnoevropska vrsta, naravno je razširjena tudi v velikem delu Slovenije. Lipov les je mehek, zelo lahek, belkast do rumenkast in prijetno dišeč. Njegova uporabnost je precej široka. Cvetje ima več zdravilnih lastnosti, pogosto ga uporabljajo za pripravo čajev.

Lipa je imela v zgodovini velik simbolni pomen. V antiki je bila simbol prijateljstva, pri ljudstvih srednje Evrope drevo življenja in zdravja, modrosti in pravičnosti. Pod njo so se zbirali veliki in manj veliki ljudje, sklepali posle, dogovore, razsojali. Pod njo se je smela govoriti le resnica. Tudi na slovenskem je bila simbolika lipe zelo velika, imela jo je vsaka vas, ob njih so gradili cerkve, stolpe, velika posestva (Vir: R. Brus, Drevesne vrste na Slovenskem, MK, 2004).

Zavod RS za varstvo narave, Območna enota Celje, je že v letu 2007 za Občino Ljubno pripravil strokovno nalogo »Načrt postavitve znakov na zavarovanih območjih naravnih vrednot v Občini Ljubno ob Savinji« in ga tudi predal v nadaljnjo obravnavo. V nalogi smo določili način in sistem postavitve znakov, mesta tabel, vrsto in predlagali vsebino za tiste naravne vrednote, ki jih je smiselno in bilo primerno označiti. Otvoritev table je tako udejanjanje predhodnih načrtovanj. Tabla nas seznanja z drevesno naravno vrednoto, poda kratko kronologijo, kot vaško drevo nas seznanja o pomembnosti vaških dreves v zgodovini. Na koncu so podane tudi osnovne mere kot obseg, premer in višina.

Lojze Gluk
ZGS KE Ljubno
 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave
Značke:
informacije

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27531

Informacije

Informacije