Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Škrnatarica, Dovški Križ, Jugova grapa

Miha Noč: Danes smo se člani AO Jesenice odpravili na skupno turo. Zanimivo je, da nekdaj sorazmerno močan odsek danes premore 7 članov, ki so bili pripravljeni opraviti to kraljevsko turo. Kaj pa ostali?

Kljub temu smo se vedrih obrazov zjutraj odpravili prek Črlovca proti Gulcam.
Nad potjo PP smo stopili na sneg in se le tu in tam še dotaknili šodra in trav. Pod dostopno grapo smo se opremili razmeram primerno in se z derezami na čevljih in cepini v rokah zagrizli v strmino. Sneg je bil trd. Razmere kot jih tudi pozimi težko doživiš. Noge so zaradi trdega snega in strmine pekle, a bolečine nas niso ustavile. Dostopili smo pod vršnji skok preko katerega smo se povarovali. Skok je bil kopen, le mraz je popestril vzpon na vrh. Sestopili smo po kratkem postanku s spustom po vrvi. Zabredli smo v dilemo kako bi nadaljevali turo? Ena od možnosti je bil sestop v dolino, z Andrejem pa sva kot vodji ture preglasovala udeležence in tako smo nadaljevali proti Dovškem Križu. Hoja po grebenu, iskanje prehodov, in razgled na samotne Martuljške gore so nam pričarali nepozabne trenutke. Ti so nas zamotili, da smo pozabili na težke nahrbtnike in z lahkoto osvojili še Križ. Oblaki so bili sedaj že kar precej nagosto, zato smo pobrali šila in kopita in začeli sestopati. Na izstopu Jugove grape pa je Lojza prešinila nora misel, da bi sestopili kar po njej v Rute. Nismo dolgo razmišljali. Z Andrejem sva uredila novo sidrišče za spust po vrvi in kaj hitro smo začeli sestopati po grapi. Ta je bila nekoliko mehkejša. Zgornji, strmejši del smo premagali vzvratno, spodnji del pa smo lahko že normalno sestopali. Trenutke za užitek smo si privoščili pri treh macesnih nato pa še na koncu snega v krnici Za Akom. Zaključno dejanje smo tako storili s sestopom v Rute.

Sedaj ob poslušanju škrebljanja dežja podoživljam čudovite trenutke današnjega dne, ki bodo za vedno ostali v lepem spominu. Po opravljeni kraljevski turi si človek res lahko prizna, da je kljub naporom, mrazu in ostalim nevšečnostim v hribih res lepo. Kdaj gremo spet?
 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije