Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kredarica - 06.04.09

Igor Zlodej: Malo pred 7. uro sem pri "tablah" v Spodnji Krmi, sicer bi se dalo še naprej, ampak nazaj verjetno ne bi šlo. ...

Iz avta preskočim na smuči in sledi potovanje do "garaž", ki traja celih 45 minut, že do tukaj prekolnem "luknjače". Janez mi včeraj pove, da je vso dolino hodil s krpljami, kar je tudi edino smiselno v takih razmerah. Tudi gor skozi "Bukovje" je bila gaz povsod drugod, samo tam ne, kjer je letna pot. Pa se nisem več sekiral in sem hodil po svoje, sneg rahlo pomrznjen, turne špure pa nikjer kljub kar velikemu številu smučarjev, ki so bili preko vikenda gor. Hitro sem preko Pleše, pa Vrtače in na Malem polju, tam so kar obširni plazovi. Ker sem se zaradi pijače ustavil že spodaj na "polju" grem kar mimo Pragerce. Tukaj je seveda že sonce, sneg rahlo južen, vem, da bo smučanje zanič, zato nič ne hitim. Z "ulic", ki jih letos ni, ugledam nekoga daleč pred sabo, kar dobro gre, no tudi meni za silo, sonce greje kot sam zlodej, vetrčka nobenega, le kak oblak zagrne sonce na vsake toliko časa. V 4.30 ure sem pri Janku in Radu. Malo poklepetamo, za na vrh ni, ker je prenevarno za plaz, sicer pa je nekaj stopinj do prve prečke, potem pa se vse konča. Odsmučam zadaj za WC-ji v konto pod Kredarico, potem pa v okviru letne poti nazaj dol. Gnilo, nekoliko bolje je šele potem od "polja" naprej, še najbolje skozi gozd, potem pa seveda še po dolini. Pa kaj bi jamral, bilo je lepo.

TK GoraKredarica

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

8 komentarjev na članku "Kredarica - 06.04.09 "

Igor Zlodej,

Pozdravljeni!

Nisem želel razvijati polemike, napisal sem kakšne so bile razmere in tudi, da sem hodil po svoje, torej sem urezal svojo špuro. Bi pa želel povedati, da je pač smiselno ob takih razmerah uporabljati ustrezne pripomočke, kot so smuči ali krplje, ker je tako pač bistveno lažje, manj utrudljivo, hitreje napreduješ in pričakovano tudi zaključiš turo ob predvidenem času. Vem, da so se nekateri morali tudi obrniti, ker ravno zaradi takih razmer niso uspeli priti na cilj, lahko bi jih ujela noč, kdaj pa je koga tudi že, ker je precenil razmere. Tako kot mnogokrat brez derez in cepina ne gre, je velikokrat nemogoče tudi brez smuči ali krpelj. Zima pač zahteva ustrezno opremo. Seveda nimam nič proti tistim, ki hodijo "peš". Kot je že bilo opisano, pa je veliko lažje, če vsi hodijo po eni gazi, pri tem je pomembno, da na strmih odsekih ob vračanju ne uničijo gazi, torej se gre dol na takih odsekih, če je seveda možno po drugi gazi. Če bi vsi upoštevali te preproste napotke bi bilo vsem lažje in lepše v gorah. Pa srečno.


Metod Škarja,

Problem je v tem, da se na smučini vseeno vdira kake pol manj kot zraven in predstavljam si, da bo težko koga pripraviti, da se bo na daljši razdalji temu odrekel. Varianta je, da ko je smučina enkrat pokvarjena, da naslednji zraven potegne novo, če ima voljo, a pri globokem snegu je navadno vseeno lažje po zluknjani. Pač realnost življenja.


Metod Škarja,

@Marko: če odmislimo nagajanje ali hudobijo, potem kaka družba verjetno izkoristi možnost, da hodi vzporedno. V tem primeru nam ni pomoči.

@Filip: Japonci že znajo delati sneg nad ničlo. Ker gre verjetno za kake kemikalije, bi lahko preparirali smučine pa tudi kako res elegantno smučino navzdol in tako raztegnili TS na celo sezono -:).


Marko Kern,

Vsekakor lahko 'luknjači' delajo luknje, kjer jim pač paše in po mili volji. Je pa lepo in obzirno, če smučarsko špuro pustijo na miru, tam kjer je to možno seveda. Tako kot gredo pešci najlažje navzgor po gazi, tako gredo smučarji najlažje po smučini. In naluknjana smučina je slaba, da ne zapišem uničena smučina.


Marko Kern,

Zanimiv primer navajaš. Se strinjam, večinoma je lažje hoditi po smučini, ne pa vedno. Jaz osebno tako početje 'luknjačev' več ali manj razumem in toleriram. Ne razumem pa, da če je zaradi naluknjane smučine nekdo potegnil novo smučino, pa so potem naluknjali tudi to. Še več, enkrat so naluknjali tudi tretjo smučino. Kaj sem hotel, potegnil sem še četrto. Ekstremni primer? Morda.


Marko Kern,

Metod, če je v mojem primeru kaka družba hodila vzporedno, da so se lahko pogovarjali, potem so se morali pošteno dreti preko robu, da so se sploh lahko slišali... ;-)


Filip Vidmar,

Problem vidim v tem, da skopnijo prav vse smučine in jih naslednjo sezono ni. Bi se dalo to to kako urediti? Mislim - za GOR, one za DOL pa da bi se izbrisale?


Katarina Majer,

V zagovor "luknjačem": če radi delajo luknje, pa jih naj. Kot si vzamejo smučarji vso pravico, da smučajo, kjerkoli jim paše, potem imajo tudi "luknjači" pravico, da delajo luknje.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije