Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 06.04.09

Razvoj vremena - Razmere v gorah
Toplo bo, nevarnost plazov je druge stopnje

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo sončno. Popoldne bo več spremenljive oblačnosti, predvsem na jugozahodu lahko nastanejo posamezne plohe.
Tudi v torek bo sončno.
V sredo in četrtek se bo nadaljevalo večinoma sončno in toplo vreme. Popoldne bodo nastale posamezne plohe. V sredo bo ponekod pihal jugozahodnik.

RAZMERE V GORAH

Ob koncu tedna je bilo razmeroma toplo. Količina oblačnosti se je spreminjala, pojavljale so se krajevne plohe. Snežna odeja se je sesedala in talila. Prožili so se manjši in srednje veliki plazovi mokrega snega. V zahodnih Julijskih Alpah je nad 2000 m nekaj nad 600 cm snega (približna ocena), pod 2000 m pa z manjšo nadmorsko višino vse manj. Drugod v Julijcih je na 1500 m okoli 320, na 2500 m pa okoli 540 cm snega. Na 1000 m je višina snežne odeje med 30 in 70 cm. Podobne snežne razmere so tudi v zahodnih Karavankah. V Savinjskih Alpah je na 1500 m do okoli 190 cm snega, vzhodneje pa še manj. Snežna odeja je večinoma zmehčana zaradi toplega vremena. Pomrznjena je le v visokogorju ter na višjih planotah. A tudi tam se čez dan zmehča. Le po najvišjih vrhovih ostaja v senčnih legah trda tudi podnevi. Nevarnost snežnih plazov je večinoma 2. stopnje. Sredi dneva in popoldne se zaradi vpliva sonca snežna odeja dodatno labilizira. S strmejših pobočij se lahko prožijo posamezni plazovi mokrega snega, lahko tudi talni plazovi. Zlasti v senčnih legah je zjutraj nevarnost zdrsov. Od ponedeljka do četrtka bo večinoma sončno in razmeroma toplo vreme. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 2500 m. Kakšna popoldanska ploha ni povsem izključena. Snežna odeja bo zato še naprej kopnela in se sesedala, ponoči pa pomrznila. Predvsem sredi dneva in popoldne se bodo s strmejših pobočij prožili plazovi mokrega snega.

Bilten URSZR: 06.042009


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih


+ Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

        Razmere (v gorah)

         vreme

         GRS

         Bilten URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27671

Informacije

Informacije