Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 05.04.09

Nedeljski dnevnik: V pričakovanju toplega vremena

Letos se je zima dolgo poslavljala od nas. Bila je razmeroma dolga in hladna. Ob vsem tem se je uresničil tudi pregovor na račun štiridesetih mučenikov, ki pravi: »Če na 40 mučenikov dan (10. marec) zmrzuje, še 40 mrzlih noči prerokuje.« Tako je tudi bilo, saj je skoraj vsako noč termometer kazal temperature pod lediščem. V koritih z vodo se je tudi po nižinah pokazal led. Tako je bilo pač prejšnji mesec, v aprilu pa že pričakujemo bolj toplo vreme. Tokrat naj v aprilu ne bi imeli »muhastega aprilskega vremena«, ampak prijetno pomlad. Navsezadnje je že čas, da se temperature dvignejo, kot se spodobi za ta letni čas. Upajmo, da bo tako.

Bolj malo verjetno je, da bi se nam v aprilu spet prikazal sneg. Če pa bi po naključju vendarle snežilo, potem bo morda obveljal naslednji ljudski pregovor: »Če sušca (marec) sneg kazi, malega travna (april) sneg gnoji.« Če res gnoji, potem naj bo aprilskemu snegu odpuščeno. Na splošno velja, da se snega v tem letnem času ne razveselimo, saj je vedno težak in moker in zato rad lomi veje sadnega drevja.

Če se naš Herschlov vremenski ključ ne bo zmotil, potem nas v prihodnjih dneh čaka lepo in prijetno vreme. To lahko tudi pomeni, da omembe vrednih padavin ne bo. Prav takšna je tudi napoved za dneve od 9. aprila naprej, ko bo nočno nebo osvetljevala polna luna ali ščip. V drugi polovici meseca se bo vreme verjetno spremenilo. Z nastopom zadnjega luninega krajca nas namreč čaka spremenljivo vreme, kar pomeni, da lahko pričakujemo vsega po malem. Od 25. aprila naprej, ko bo nastopil lunin mlaj, lahko pričakujemo deževne dni. Vreme naj bi se takrat skisalo in s takim vremenom se bomo preselili v prvomajske praznike. Ali bo april vsaj v svoji drugi polovici moker? V tem primeru bo morda prišel do veljave naslednji pregovor: »Če je moker april, bo kmet veliko pridelkov dobil.« Ne želimo si lepega vremena, saj pregovor pravi: »Sončen april in suh, bo maj za lepo vreme gluh.«

 

  05.04.2009

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27637

Informacije

Informacije