Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 03.04.09

Razvoj vremena - Razmere v gorah
Prožili se bodo plazovi

Predviden razvoj vremena

V petek bo spremenljivo do pretežno oblačno. Občasno bodo krajevne padavine, deloma plohe. Burja na Primorskem bo ponehala.
V soboto bo spremenljivo oblačno. Zjutraj se lahko za krajši čas ponekod pojavi megla. Predvsem popoldne bodo kratkotrajne krajevne plohe.
V nedeljo in ponedeljek bo sončno in topleje. V nedeljo zjutraj bo po nekaterih nižinah megla, na Primorskem pa bo prehodno spet zapihala šibka burja.

RAZMERE V GORAH

V sredo in četrtek je bilo po podatkih Agencije RS za okolje v gorah oblačno in megleno vreme z občasnimi padavinami. Zapadlo je do okoli 15 cm snega. Meja sneženja je bila visoko, večinoma na okoli 1700 m ali celo višje. Sneg je bil moker. Prožili so se plazovi mokrega, razmočenega snega, kot tudi plazovi novega snega v visokogorju. Snežna odeja se je sesedala in nižje tudi talila. V zahodnih Julijskih Alpah je nad 2000 m do okoli 650 cm snega (približna ocena), pod 2000 m pa z manjšo nadmorsko višino vse manj. Drugod v Julijcih je na 1500 m okoli 350, na 2500 m pa okoli 550 cm snega. Na 1000 m je višina snežne odeje med 40 in 80 cm. Podobne snežne razmere so tudi v zahodnih Karavankah. V Savinjskih Alpah je na 1500 m do okoli 210 cm snega, vzhodneje pa še manj. Snežna odeja je v visokogorju mehka in rahla, kjer je deževalo, pa razmočena. Nevarnost snežnih plazov je večinoma 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. S strmejših pobočij se lahko prožijo posamezni plazovi, bodisi v visokogorju novi sneg, nižje pa razmočen, stari sneg. Tam so možni tudi talni plazovi s travnatih ali neporaščenih pobočij. V petek in soboto bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi plohami. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 2600 m. V nedeljo bo še bolj sončno. Snežna odeja se bo še naprej sesedala in talila. Sneg bo ostal mehak in razmočen, le visokogorju bo pomrznil, po najvišjih vrhovih bo ostal trd. Zaradi razmeroma visokih temperatur in občasno bolj sončnega vremena se bodo še prožili plazovi.

Bilten URSZR: 03.04.2009


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih


+ Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

        Razmere (v gorah)

         vreme

         GRS

         Bilten URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27663

Informacije

Informacije