Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 28.01.09

Razvoj vremena - Obilica novega snega

Preko dneva in v noči na 28. januar je v večjem delu države snežilo. Največ snega je zapadlo v višjih predelih vzhodne Slovenije - od 20 do več kot 40 cm snega (Lisca), na Pohorju več kot pol metra. V višjih predelih zahodne in osrednje Slovenije je padlo do 20 cm snega, v Julijskih Alpah do 20 do 40 cm snega.


Predviden razvoj vremena

V sredo bo oblačno. V zahodnih krajih bo večinoma suho, drugod bodo še padavine, ki bodo od zahoda slabele. Po nižinah bo večinoma snežilo. Na Štajerskem in v Prekmurju bo pihal severovzhodni do severni veter, na Primorskem pa šibka do zmerna burja.
Tudi v četrtek bo oblačno, le na Primorskem se bo popoldne oblačnost trgala. Predvsem v vzhodnih krajih bo občasno še rahlo snežilo. V severovzhodnih krajih bo pihal severni do severovzhodni veter, na Primorskem pa šibka do zmerna burja.
V petek in soboto bo suho vreme. Na Primorskem bo sončno, drugod bo zmerno do pretežno oblačno. Veter bo v petek oslabel.

RAZMERE V GORAH

Po podatkih Agencije RS za okolje je v gorah začelo snežiti v noči na torek in do srede zjutraj je zapadlo od 30 do dobrih 60 cm snega, največ na Pohorju. Sneg je bil suh, temperatura je bila ves čas pod ničlo. Snežilo je tudi po večini nižin, kjer pa je bil sneg moker. Ob sneženju je pihal severni do severovzhodni veter, ki je na vetru izpostavljenih legah delal zamete in gradil opasti. Med sneženjem se niso prožili večji plazovi. V zahodnih Julijcih je trenutno nad okoli 1600 metri do okoli 630 cm snega, nižje pa je snega hitro manj. Drugod v Julijskih Alpah je nad okoli 1400 metri od 300 do okoli 380 cm snega in na 1000 metrih od 110 do okoli 180 cm. Podobne snežne razmere so v zahodnih Karavankah. V Savinjskih Alpah in v vzhodnih Karavankah je nad 1500 metri do okoli 220 cm snega, na Pohorju in v vzhodnih Karavankah pa na 1000 metrih okoli 60, na 1500 metrih pa okoli 80 cm. Snežna odeja sega do nižin. Snežna odeja je mehka in rahla. Veliko je napihanega snega. Nevarnost snežnih plazov je sedaj povsod 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Plaz se lahko sproži že ob manjši obremenitvi snežne odeje, najbolj nevarna so mesta z napihanim snegom in nekoliko bolj strma pobočja. S strmejših pobočij se lahko prožijo tudi spontani manjši in srednje veliki plazovi suhega, nesprijetega snega. Od srede pa do petka ne bo več omembe vrednih padavin. Ničla bo čez dan na nadmorski višini med 600 in 800 metri, tako da bo v gorah sneg ostal suh. Počasi se bo sesedal in preobražal, a zaradi nizkih temperatur se ne bo kaj dosti stabiliziral in nevarnost snežnih plazov se do petka ne bo zmanjšala.

Bilten URSZR: 28.012009


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih


+ Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

        Razmere (v gorah)

         vreme

         GRS

         Bilten URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27658

Informacije

Informacije