Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 26.01.09

Vreme - Razmere v gorah

Predviden razvoj vremena 

V ponedeljek bo zmerno do pretežno oblačno. V prvem delu noči bodo jugozahodno Slovenijo zajele padavine, ki se bodo do torka zjutraj razširile nad vso Slovenijo. Po nižinah bo marsikje snežilo. Na Primorskem bo zapihala šibka do zmerna burja.
V torek bo oblačno s padavinami, ki jih bo več v vzhodni polovici države.
V sredo bo pretežno oblačno. Na zahodu bo večinoma suho, drugod bo še snežilo, a se bodo padavine počasi umikale proti vzhodu.
V četrtek bo pretežno oblačno in večinoma suho.

RAZMERE V GORAH 

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo ob koncu tedna v gorah pretežno oblačno vreme. Občasno je tudi rahlo snežilo, skupno je zapadlo od 5 do okoli 10 cm snega. Občasno je predvsem visokogorju pihal nekoliko okrepljen severovzhodnik, ki je novi sneg na vetru izpostavljenih mestih spihal v zamete. Snežna odeja se je malo sesedla. V zahodnih Julijcih je trenutno nad okoli 1600 metri do okoli 610 cm snega, nižje pa je snega okoli 330 cm in na 1000 metrih od 80 do okoli 150 cm. Podobno je v zahodnih Karavankah. V Savinjskih Alpah in v vzhodnih Karavankah je nad 1500 metri do okoli 190 cm snega, na Pohorju pa okoli 30 cm. Snežna odeja sega do nadmorske višine okoli 800 metrov, le po nekaterih dolinah tudi nižje. Snežna odeja je večinoma mehka, ponekod pa je že pokrita s skorjo, ki je nastala predvsem zaradi vetra in ne drži človeške teže. Pod novim snegom je skorjasta podlaga. veliko je napihanega snega, tudi drugod je površinska plast kložasta in zdrsne na starejši podlagi. Nevarnost snežnih plazov je v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah 3. stopnje, drugod v našem gorskem svetu pa večinoma 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Plaz lahko sprožimo že ob manjši obremenitvi snežne odeje, najbolj nevarna so mesta z napihanim snegom in nekoliko bolj strma pobočja. V ponedeljek bo še suho vreme, ponoči pa bo začelo snežiti. Snežilo bo tudi v torek, v sredo pa bo v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah že večinoma suho, snežilo pa bo še v vzhodnih Karavankah, na Pohorju ter deloma v Savinjskih Alpah. Do srede zjutraj bo zapadlo od 10 do 30 cm snega, morda na vzhodu tudi več. Pihal bo severovzhodni veter, ki bo na vetru izpostavljenih mestih spihal novi sneg v zamete. Novi sneg se bo s podlago sicer verjetno kar dobro sprijel, a ker je nestabilna plast globlje, se bo nevarnost snežnih plazov še povečala, zlasti v Savinjskih Alpah in vzhodnih Karavankah.

Bilten URSZR: 26.012009


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih


+ Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

        Razmere (v gorah)

         vreme

         GRS

         Bilten URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije