Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 02.01.09

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah
Dve posredovanji GRS

Ob 2.22 so bili člani Gorske reševalne službe Maribor napoteni na mariborsko Pohorje in pomagali pri transportu poškodovane osebe do mesta, kjer je bil možen dostop z reševalnim vozilom. Osebo, ki si je poškodovala nogo pri sestopu v dolino, so mariborski reševalci prepeljali v UKC Maribor.

Ob 16.02 je na poti, ki pelje z Uskovnice proti Srednji Vasi v Bohinju, občina Bohinj, planinki zdrsnilo. Drsela je po bregu približno 50 metrov in obstala v gozdu. Ostali planinci, bila je skupina sedmih planincev, do nje niso mogli. Posredovali so člani Postaje GRS Bohinj, ki so poškodovano planinko s pomočjo vrvne tehnike spravili nazaj na pot, oskrbeli in z aki čolnom prepeljali v dolino. Tudi ostale planince so spremili v dolino. Ponesrečenka je predana v oskrbo reševalcem, pregledal jo je zdravnik, z reševalnim vozilom je bila odpeljana v jeseniško bolnišnico.


Predviden razvoj vremena

V petek bo na Primorskem in v višjih legah nad okoli 1300 metrov pretežno jasno, drugod oblačno ali megleno. Občasno bo ponekod naletaval sneg. Zvečer bo na Primorskem zapihala burja.
V soboto bo precej jasno, zjutraj in del dopoldneva bo ponekod po nižinah še megla ali nizka oblačnost. Na Primorskem bo pihala zmerna burja, ponekod v notranjosti severovzhodni veter.
V nedeljo in ponedeljek bo suho vreme. V nedeljo bo na Primorskem še pihala šibka do zmerna burja.

RAZMERE V GORAH

Po podatkih Agencije RS za okolje je v noči na četrtek in v četrtek zjutraj predvsem rahlo snežilo v večjem delu Julijskih Alp ter v predgorju. Zapadlo je od 5 do 10 centimetrov snega. Drugod v naših gorah je bilo suho ali pa vsaj brez omembe vrednih padavin. Temperatura je bila ves čas pod ničlo, sneg je bil suh. Snežna odeja se v mrzlem vremenu ni kaj dosti sesedla, niti preobražala. V zahodnih Julijcih je trenutno nad okoli 1700 metri okoli 530 centimetrov snega, nižje pa z manjšo nadmorsko višino postopno manj. Drugod v Julijcih je nad okoli 1400 metri do okoli 280 centimetrov snega, na 1000 metri pa ponekod do 180 centimetrov, a večinoma od 90 do 110 centimetrov. Podobno je v zahodnih Karavankah. V Savinjskih Alpah in v vzhodnih Karavankah je nad 1500 metri do okoli 150 centimetrov snega, na Pohorju pa okoli 30 centimetrov. Tanka snežna odeja sega ponekod do dolin. Snežna odeja je pokrita s skorjo, ki večinoma ne drži človeka. Nastala je zaradi vetra, deloma pa tudi zaradi vpliva sonca. Na skorji je predvsem v Julijcih nekaj centimetrov novega, suhega snega. Nevarnost snežnih plazov je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Snežni plaz se lahko sproži pod večjo dodatno obremenitvijo zlasti na dovolj strmih pobočjih ter na mestih z napihanim snegom. V naslednjih dneh se bo nadaljevalo suho vreme. V petek bo sončno, le v sredogorju bo nizka oblačnost. Zvečer bo zapihal okrepljen severovzhodnik, do sobote zjutraj se bo močno ohladilo. NA 1500 metrih bo temperatura padla na okoli -12 stopinj. V nedeljo se bo spet segrelo do okoli -4, veter pa bo oslabel. Tudi v ponedeljek bo še podobno. Popoldne se bo pooblačilo in v višinah bo spet dotekal občutno hladnejši zrak. Do srede zjutraj se bo zaradi pogostih in izrazitih temperaturne razlik snežna odeja nekoliko hitreje preobražala in stabilizirala. Lavinske razmere pa bodo ostale večinoma nespremenjene.

Bilten URSZR: 02.01.2009


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih


+ Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

        Razmere (v gorah)

         vreme

         GRS

         Bilten URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27531

Informacije

Informacije