Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 30.04.08

Okvara na gondoli - Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Bilten URSZR: pomembnejše s področja zaščite in reševanja - 30.04.2008


Ob 12.12 je med rednim remontom na žičnici Vogel prišlo do okvare na gondoli. Gondolska kabina je obstala okoli 200 metrov nad 1. stebrom, na višini 130 metrov nad tlemi. Na vozičku gondole so ostali trije delavci - vzdrževalci. Zaradi višine se je reševanje začelo s helikopterjem SV, vendar je helikopter povzročal prevelika nihanja gondole in delavcev niso mogli rešiti. Delavci so se nato sami spustili po nosilni vrvi gondole do prvega stebra in nato sestopili po lestvi do tal. Gorski reševalci Postaje GRS Bohinj so jih nato spremili v dolino. Poškodovanih ni bilo.

Predviden razvoj vremena

V sredo bo v vzhodnih krajih delno jasno, drugod spremenljivo oblačno. V zahodni in južni Sloveniji bo tudi pretežno oblačno, predvsem tam bodo ponekod manjše padavine. Pihal bo jugozahodni veter, ob morju jugo.
V četrtek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. V zahodnih krajih se bodo krajevne padavine pojavljale že zjutraj in dopoldne, drugod pa predvsem popoldne, deloma kot plohe in posamezne nevihte. Jugozahodni veter bo zvečer ponehal.
V noči na petek bodo padavine večinoma ponehale, v petek se bo delno zjasnilo.
V soboto bo sončno z občasno povečano oblačnostjo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje, je bilo v ponedeljek sončno in precej toplo vreme in snežna odeja se je hitro preobražala in sesedala, nižje pa talila. Ničla se je dvignila nad 2600 metrov. V torek je bilo oblačno in zato nekoliko hladneje. Občasne padavine niso kaj dosti spremenile snežnih razmer v gorah. V Julijskih Alpah je na 1500 metrih od okoli 80 do 120 cm snega, na 2500 metrih pa do okoli 420 cm. V zahodnih Karavankah je na 1500 metrih do okoli 40 cm snega, drugod v naših gorah pa na 1500 metrih sneg večinoma le v osojah ter na planotah. Na severnih straneh sega strnjena snežna odeja do nadmorske višine okoli 1200 metrov, južna pobočja pa so kopna tudi nad 1800 metrih. Snežna odeja je ponoči in zjutraj večinoma trda in pomrznjena, podnevi pa se zmehča. Ponekod je snežna odeja zjutraj tudi poledenela. V oblačnem vremenu sneg ponoči ne pomrzne in nižje ostaja zmehčan. Pod okoli 1800 metrih je sneg precej mehkejši kot višje. Nevarnost snežnih plazov je večinoma 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Nekoliko se ob sončnem vremenu poveča sredi dneva na prisojnih pobočjih. Sneg je že precej preobražen in utrjen, le v osojah nad 2200 metrih je v Julijskih Alpah še lahko skorjast ali slabše preobražen sneg. Danes bo spremenljivo oblačno s krajevnimi padavinami, meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1900 metrov. Proti vzhodu bo suho. Ponoči in jutri se bodo padavine na zahodu okrepile in čez dan prehodno razširile tudi proti vzhodu. Meja sneženja bo na okoli 2000 metrih. V zahodnih Julijcih lahko do jutri zvečer zapade od 10 do 30 cm snega, drugod pa precej manj. Sneg bo večinoma moker in se bo dokaj dobro sprijel s podlago. V visokogorju zahodnih Julijcev se bo nekoliko povečala nevarnost snežnih plazov. V petek in soboto bo večinoma sončno, sredi dneva in popoldne bo nekaj kopaste oblačnosti, morda kakšna ploha. Ničla bo med 2300 in 2600 metrih. Na strmih pobočjih se bodo lahko sprva prožili manjši plazovi svežega, delno sprijetega snega. Nižje niso izključeni še kakšni plazovi razmočenega snega s strmih pobočij.

 

 

 

Arhiv - seznam objav označenih z

Bilten URSZR

vreme

GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije