Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 28.04.08

Predviden razvoj vremena - Raazmere v gorah

Bilten URSZR: pomembnejše s področja zaščite in reševanja - 28.04.2008


Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo pretežno jasno, občasno zmerno oblačno. Na severovzhodu bo čez dan pihal južni veter. Ponoči se bo pooblačilo.
V torek bo pretežno oblačno, občasno bo deževalo.
V sredo bo na vzhodu sončno, drugod zmerno do pretežno oblačno in povečini brez padavin. Pihal bo jugozahodni veter.
V četrtek bo spremenljivo do pretežno oblačno, sredi dneva in popoldne bodo krajevne padavine, deloma plohe in nevihte. Še bo pihal jugozahodnik.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo v soboto spremenljivo vreme s plohami, v nedeljo pa že sončno. Nad ničlo se je segrelo do nadmorske višine okoli 2300 metrov. Snežna odeja se hitro preobraža in seseda ter nižje tudi tali. Ponoči pomrzne, čez dan se zmehča. V Julijskih Alpah je na 1500 metri od okoli 90 do 130 cm snega, na 2500 metrih pa do okoli 420 cm. V zahodnih Karavankah je na 1500 metri do okoli 50 cm snega, drugod v naših gorah pa na 1500 metri sneg večinoma le v osojah ter na planotah. Na severnih straneh sega strnjena snežna odeja do nadmorske višine okoli 1200 metrov, južna pobočja pa so kopna tudi nad 1800 metri. Snežna odeja je ponoči in zjutraj večinoma trda, podnevi pa se zmehča. Ponekod je zjutraj tudi poledenela. Pod okoli 1700 metri je sneg precej mehkejši kot višje. Nevarnost snežnih plazov je večinoma 1. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Sneg je že precej preobražen in utrjen, le v osojah nad 2000 metri je v Julijskih Alpah še lahko skorjast in slabše preobražen sneg. V ponedeljek bo sončno vreme, ničla bo na nadmorski višini okoli 2600 metrov. V torek bo ob prehodu hladne fronte spet bolj oblačno z občasnimi padavinami. Meja sneženja bo na okoli 1500 metrov. Prehodno se bo nekoliko ohladilo. Zapade lahko od 5 do največ 10 cm snega, kar velja predvsem za Julijske Alpe. Nevarnost snežnih plazov se ne bo bistveno povečala.

 

 

 

Arhiv - seznam objav označenih z

Bilten URSZR

vreme

GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27671

Informacije

Informacije