Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 30.03.08

Nedeljski dnevnik: Bela vigred

Komaj smo se preselili v koledarsko pomlad, letos že 2O. marca, seje ponekod po Sloveniji v zraku spet pojavil sneg, medtem ko smo lahko v jutranjih urah marsikje po koritih in mirnostoječih vodah opazili rahel led. S tem je zima, ki se letos nima s čim hvaliti, pokazala vigredi osle, češ, da se kar tako še ne da ugnati. Morda nas bo res še nekaj časa spremljala, čeprav je njena moč že zdesetkana. Sonce je namreč že kar visoko nad obzorjem.

Čez morebiten aprilski sneg se navsezadnje ne bi smeli pritoževati. Star slovenski vremenski pregovor pravi: »Če sušca (marec) sneg kazi, malega travna (aprila) sneg gnoji.« Ali nam bo sneg naslednje dni gnojil polja in njive? Po Herschlovem vremenskem ključu se lahko sneg spet pojavi v dneh od 6. aprila naprej, ki jim bo kraljeval lunin mlaj. Tudi v dneh od 12. aprila naprej, ko bo že nastopil prvi lunin krajec, se lahko menjata sneg in dež, vendar le ob morebitnih vetrovih iz južne ali zahodne smeri. V drugi polovici aprila pa za Herschiov vre¬menski ključ že nastopi poletna polovica leta. Zato nam od takrat naprej nič več ne napoveduje snega, čeprav vemo, da se sneg prav rad pokaže še tudi v maju. Tako je bilo na primer 3. maja leta 1985, ko je zapadlo okoli osem centimetrov snega, medtem ko je sneg pobelil našo deželo tudi 20. maja leta 1969. Aprilska polna luna, ki se bo nad nami pojavila 20. dan, nam lahko prinese spet nekaj padavin, predvsem v obliki dežja. Od 28. aprila naprej, ko bo nastopil zadnji lunin krajec, se nam verjetno obeta tisto pravo aprilsko ali spremenljivo vreme. In s takšnim nestanovitnim vremenom se bomo popeljali v letošnje prvomajske praznike.

Aprila naj kar bo aprilsko vreme, saj pregovor pravi takole: »Če se aprila vreme smeje, se bo kisalo pozneje.« Poljedelce bo verjetno zanimal naslednji slovenski pregovor: »Če je lepo vreme na Jožefovo (19. marca), veselo bo srce kmetovo.« 19. marca smo imeli domala povsod lep sončen dan.

  30.03.2008

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije