Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 04.03.08

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Bilten URSZR: pomembnejše s področja zaščite in reševanja - 04.03.2008


Predviden razvoj vremena

V torek bo oblačno s padavinami. V notranjosti Slovenije bo večinoma snežilo. Dopoldne bo na Primorskem zapihala burja.
V sredo bo oblačno, ponekod bo občasno še snežilo. Sneženje bo proti večeru povsod ponehalo, oblačnost se bo trgala.
V četrtek se bo ponovno pooblačilo. V jugovzhodnih in osrednjih krajih bo pričelo rahlo snežiti. Pihal bo severovzhodnik, na Primorskem zmerna do močna burja.
V petek bo oblačno, ponekod bodo še manjše padavine. Burja bo oslabela.

OPOZORILO: Po podatkih Agencije RS za okolje lahko od torka zjutraj do srede zjutraj predvsem v višjih legah Koroške, Gorenjske, Notranjske in Kočevske zapade od 25 do 50 cm snega. Na Primorskem bo dopoldne zapihala burja, ki bo pihala do vključno petka. V torek popoldne in zvečer bodo najmočnejši sunki do okoli 90 km/h, v sredo se bo še okrepila. Najmočnejša bo od srede opoldne do četrtka opoldne, ko bo na izpostavljenih mestih v sunkih dosegla hitrost do okoli 140 km/h. V četrtek popoldne in petek naj bi burja po današnjih izračunih nekoliko oslabela, vendar bo še vedno močna in bo na izpostavljenih mestih v sunkih dosegla hitrost do 90 ali 100 km/h.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje se obdobje suhega vremena končuje. Čez konec tedna se lavinske razmere niso kaj dosti spreminjale. Snežna odeja se je sesedala in preobražala, zaradi visokih temperature seje sneg tudi talil. V ponedeljek ponoči in v torek čez dan bo oblačno s padavinami. Po gorah bo snežilo, meja sneženja se bo spustila do nižin. Do srede zjutraj lahko zapade od 20 do 70 cm snega, največ v Julijskih Alpah, ter v delu Karavank in Savinjskih Alp. Manj padavin bo na Pohorju ter v vzhodnih Karavankah. Ker bo snežilo na utrjeno podlago in ker se bo hitro ohladilo, se novi, suh sneg ne bo dobro sprijel s podlago. Ob sneženju bo pihal okrepljen vzhodnik, ki bo novi sneg prenašal v žamete. Nevarnost snežnih plazov se bo v gorah povečala na 3. stopnjo po evropski petstopenjski lestvici. Nevarna bodo predvsem mesta z napihanim snegom, kjer boste lahko plaz sprožili že ob manjši dodatni obremenitvi. Možni bodo tudi manjši in srednje veliki spontani plazovi na dovolj strmih pobočjih. Precej se bo ohladilo. Razmere za obisk gora do srede ne bodo primerne.

 

 

 

Arhiv - seznam objav označenih z

Bilten URSZR

vreme

GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27643

Informacije

Informacije